Kurti o planu Vlade i EU za deeskalaciju krize: novi izbori i smanjenje broja specijalaca na severu Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izneo je na sednici vlade, kako je rekao, dogovoreni plan od četiri koraka ka deeskalaciji situacije na severu Kosovu, koji su u Bratislavi dogovorili glavni pregovarač Prištine za dijalog sa Beogradom i specijalni predstavnik EU za dijalog Besnik Bisljimi i Miroslava Lajčak.

Četiri tačke ka deeskalaciji podrazumevaju – smanjenje broja policajca na severu u i oko opštinskih zgrada, održavanje novih vanrednih lokalnih izbora i sprovođenje sporazuma.

“Prvo Vlada Kosova će javno objaviti svoju spremnost da radi u pravcu deeskalacije situacije kao i da neće da preduzima mere koje bi mogle da eskaliraju situaciju na severu naše zemlje. Ova stvar podrazumeva istovremeno redukovanje četvrtine policajaca koji se nalaze u opštinskim zgradama ili oko njih. Dakle 25 odsto policajaca će se negde druge prebaciti u tim u opštinama i nastaviće sa zadatkom tamo gde ima više potrebe za njima, jer smatramo da je oko opštinskih zgrada situacija mnogo mirnija”.

Druga tačka je, kaže Kurti:  

“Kosovska policija će, u zavisnosi od okolnosti, zajedno sa Euleksom i Kforom oceniti bezbedonosnu situaciju sa ciljem da eventualno probude mogućnost daljih smanjena prisutnosti policije u opštinskim zgradama. Ovo je bio naš zahtev od početka s obzirom da je vladavina prava, i mir i bezbednost, su  zajednički interes svih strana”, naveo je Kurti.

Treća tačka je održavanje novih vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu – Zvečanu, Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku.

“Vlada Kosova će izaći sa izjavom da podržava održavanje privremenih izbora u tim opštinama. To će se desiti nakon letnjeg doba i u skladu sa pravim okvirima.

“Ovom prilikom smo izrazili posvećenost da se obezbedi punopravna osnova da bi se omogućilo organizovanje prevremenih opštinskih izbora. Za nas kao Vladu Kosova bilo je uvek i nastavlja da bude od značaja da građani Republike Kosova imaju zastupljenost i da bi se to postiglo treba da se stvori okruženje koje omogućava dobru kampanju, politički pluralizam, učešće lokalnih zajednica i to što garanuje nepovredivost glasova. Kosovska vlada pridaje značaj vladavini prava u svakom delu Kosova. Ne možemo napraviti kompromis sa vladavinom prava jer bi to ugrozilo demokratiju“, kazao je on.

Četvrta, I poslednja tačka, kako je rekao Kurti je ostvarivanje veza sa predstavnicima EU i poziv koji će se uputiti dvojici pregovarača.

„Oni će utvrditi plan implementacije sporazuma u pravcu normalizacije odnosa, nakon finalizacije planira se fokusiranje na sprovođenje svih članova sporazuma. Ja sam podvukao da za uspeh Osnovnog sporazuma obe strane treba javno da prihvate da je on po zakonu obavezujući što se još uvek nije desilo sa srpske strane. Sledeće, sporazum treba u potpunosti da se sprovede, što još uvek nije jasno jednoj od strana i treće da sprovođenje članova sporazuma ne može da se uslovljava i četvrto da obe strane treba da imaju mogućnosti da pregovaraju sa ravnopravnih pozicija što je bilo ugroženo nakon uspostavljanja privremenih mera protiv Kosova od strane EU i kao zaključak verujem da će dogovor u Bratislavi mnogo pomoći osnaživanju fokusa i uspostavljanju ravnopravnosti među stranama što će pomoći potpunom sprovođenju Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa“, naveo je Kurti.

Izvor :
Medija centar Čaglavica