Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu.

„Zbog toga, u odnosu na tamošnju situaciju, a u skladu sa paketom sankcija koje su preduzele EU i SAD, uveli smo dodatne sankcije Ruskoj Federaciji i Belorusiji. Takođe smo uveli restriktivne mere Vagner grupi“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u cilju zaštite mira, demokratije i ljudskih prava uvedene su restriktivne mere protiv terorizma ISIL-a (Daiš), Al-Kaide i fizičkih i pravnih lica, entiteta ili drugih srodnih struktura.

„Uzimajući u obzir potrebu stvaranja što efikasnijih mehanizama, usvojili smo Nacrt zakona o sprovođenju ciljanih međunarodnih finansijskih sankcija. Takođe smo dopunili Zakonodavni program za 2022. godinu Vlade Republike Kosovo“, napisao je Kurti na „Fejsbuku”.

Izvor :
RTK2