Kurti o Klan Kosova: Sprovođenje zakona ne predstavlja napad na medije

Primena zakona protiv interesa za finansijsku dobit moćnih privrednika ne predstavlja napad na medije, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti, aludirajući na odluku ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine (MIPT) da suspenduje dozvolu za rad televiziji Klan Kosova.

MIPT je u petak odbio žalbu te televizije i oduzeo joj licencu za rad, a Klan Kosova je najavila obraćanje pravosuđu.

Kurti je na ovaj način dao punu podršku odluci MIPT-a „da obavlja svoje dužnosti protiv moćnih interesa bogatih biznismena“.

Prema njegovim rečima, primena zakona ne ugrožava medijski pluralizam.

„Kosovo ima 468 registrovanih preduzeća čija su primarna delatnost mediji i 114 licenciranih audio ili audiovizuelnih kompanija. Poštovanje pravila registracije je zakonska obaveza, a ne ‘tehnika’. A primena takvih pravila protiv jednog prestupnika ne ugrožava medijski pluralizam“, napisao je Kurti na Tviteru.

Dodao je da „u demokratiji organi nadležni da odlučuju o takvim slučajevima ne borave u kabinetu premijera“.

„Međutim, ova tela imaju punu podršku naše kancelarije u obavljanju svojih dužnosti, suočenih sa snažnim interesima bogatih biznismena koji su protiv njih. Slobode medija su od vitalnog značaja: napad na njih je napad na demokratiju. Ali demokratija je takođe napadnuta kada moćni biznismeni krše zakon radi finansijske dobiti. A primena zakona protiv takvih ljudi ni na koji način ne predstavlja atak na slobodu medija“, naveo je on.

Na slučaj oduzimanja dozvole za rad televiziji Klan Kosova juče je reagovala i predsednica Vjosa Osmani, rekavši da se svaka pravna dilema koja postoji u ovom slučaju mora razjasniti i da „očekuje da se to uradi primenom zakona, bez mešanja, na principima nepristrasnost i integriteta“.

Jučerašnja odluka MIPT naišla je na osude ne samo kosovskih političkih stranaka i civilnog društva, već i ambasadora zemalja velike petorke i Evropske unije akreditovanih na Kosovu.

Izvor :
Beta