Kurti: Najvažnije da niko više ne gine i da ne bude ratovanja, a naoružane formacije da se predaju, jer su opkoljeni

Nakon jutrošnjeg napada na Kosovsku policiju, u kojem je, prema navodima najviših kosovskih zvaničnika i Kosovske policije jedan policajac ubijen, a drugi povređen premijer Kosova Aljbin Kurti održao je vanrednu konferenciju za medije zajedno sa zamenikom direktora kosovske policije Fehmijem Hotijem.  

“Mi znamo da se danas desio jedan zločinački teroristički napad na Policiju Kosova, prilikom kojeg je ubijen, poginuo je redovni policajac Afrim Bunjaku koji je iz opštine Vučitrn, a takođe je ranjen još jedan policajac Alban Rašiti iz Gnjilana. Mi smo izrazili naše najdublje saučešće porodici i svim građanima Kosova”.

Kurti je poručio da je sada “najvažnije da niko drugi više ne gine, da ne bude ratovanja, a da je za to  potrebno da se naoružane formacije predaju organima sigurnosti, jer su opkoljeni”.

Naveo da se u selu Banjska nalazi 30 teško naoružanih ljudi.

„Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga“.

On je  konferenciji pokazao i fotografije naoružanih osoba i blindiranih vozila u Banjskoj i kod samog manastira.

“Očigledno se sa ovih fotografija vidi da ovo nisu naoružani civili, niti su bande krijumčarenja, ovo su profesionalne vojne policijske snage koji su ušli na našu teritoriju i unutar manastira i van manastira pored spoljašnjeg zida, vide se i blindirana kola koja nemaju tablice, a takođe i teško naoružanje ovih formacija”.

Kosovski premijer je od njih kako je rekao “zatražio da se predaju organima sigurnosti”.

“Mi želimo da vladavina prava, mir i sigurnost vlada za sve građane bez ikakve razlike. Znači, ovo nije nikakva borba sa naoružanim civilima nego sa ljudima koji su teško opremljeni naoružanjem i predstavljaju veliku opasnost, ne samo za ustavni poredak i zakon na Kosovu, nego i za sigurnost svih građana. Zato ja molim građane svih zajednica na Kosovu da ostanu mirni, da prate službene izveštaje i da na taj način budu pravilno i pravedno informisani”.

Dodao je da s obzirom da naoružani ljudi nose maske za sada oni nisu identifikovani, ali da se radi na tome.

“Pošto pojedinci ovih formacija osim uniformi imaju i maske, mi nismo stigli da identifikujemo bilo koga od njih, ali istražni organi i organi sigurnosti verovatno će dati izveštaj o tome šta su našli i šta misle”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica