Kurti: Nacrt statuta suštinski neprihvatljiv, predložio sam nacrt-viziju

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka u Briselu da je predlog Statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom „suštinski neprihvatljiv“.

U obraćanju medijima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, Kurti je rekao da je predložio, kako je on to nazvao, „nacrt-viziju“, nakon što je čuo i pročitao predloženi nacrt statuta.

„Na današnjem sastanku, nakon dogovora o nestalim licima, strpljivo smo i sa pažnjom slušali Upravljački tim koji je predstavio Nacrt statuta od ukupno 67 članova i tada smo izneli svoj stav da je takav Nacrt statuta, ono što smo čuli i pročitali, a posebno ono što smo pročitali, suštinski neprihvatljiv polazeći od ustavnosti, zakonitosti, demokratije, manjinskih prava po evropskim standardima. Međutim, zainteresovani smo da nađemo rešenje, stoga sam u ovom slučaju predložio nacrt-viziju kao premijer Kosova“, rekao je Kurti.

Podsetimo, prethodno su premijer Kosova i predsednik Srbije usvojili Deklaraciju o nestalim osobama.

Osmani: Deklaracija će utrti put za prihvatanje zločina Srbije na Kosovu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani ocenila je da će Deklaracija o nestalima, koju su u Briselu usvojili premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, utrti put za prihvatanje zločina koje je na Kosovu počinila Srbija.

Ona je na Tviteru napisala da ova Deklaracija zahteva hitnu primenu, iako je, prema njenim rečima, poznato da Srbija nije ispunila svoje obaveze kada je reč o primeni.

„Porodice koje nastavljaju da tragaju za svojim najmilijima, koji su tokom režima (Slobodana) Miloševića nasilno nestali kroz sistem ratnih zločina i genocida pod pokroviteljstvom države, više od dve decenije nose ovaj težak teret u svojim srcima. Nadamo se da će današnja Deklaracija dogovorena u Briselu utrti put za priznavanje ovih zločina i pravdu“, navela je Osmani.

Ona je ocenila da je usvajanje Deklaracije, pre svega, trenutak olakšanja za porodice nestalih osoba.

Izvor :
Ekonomija onlajn, Kim