Kurti: Lajčak znao za naše odluke

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Miroslav Lajčak bio upoznat sa odlukama o automobilskim tablicama i ličnim kartama i da se neko u Briselu možda uplašio nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je moguće njegovo povlačenje iz dijaloga u Briselu.

Aljbin Kurti je rekao da je upozorenje Beograda da se može povući iz dijaloga sa Prištinom možda malo uplašilo nekoga u Briselu, prenose prištinski mediji.

„Čak je i Lajčak stalno bio obaveštavan o našim akcijama. Znam da postoji plan za sastanke glavnih pregovarača, možda i više od toga, da vidimo kako će i koliko moći da se pripreme u Briselu. Spremni smo i zainteresovani za pravno obavezujuće, održive sporazume i međusobno priznanje u centru. Ali problem može biti u upozorenjima Beograda da se može povući iz dijaloga. Mislim da oni prave grešku i ovo je možda malo uplašilo nekoga u Briselu“, rekao je Kurti.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da se situacija u dijalogu već promenila nakon odluke vlade u Prištini o reciprocitetu ličnih karata i roka za registraciju automobila sa akronimima naziva gradova na KiM koje izdaje MUP Srbije.

Izvor :
RTV KIM, RTS