Kurti kritikuje sudove i tužilaštvo

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na današnjoj sednici Vlade Kosova  da je kosovsko pravosuđe nedovoljno efikasno i sporo.  On je naveo da postoje “brojni slučajevi kada se kao posledica nedelovanja pravosudnog sistema različita lica koja su izvršila brojna krivična dela i dalje slobodno kreću ugrožavajući na taj način bezbednost građana”.

“To su lica koja su ili puštena od strane nadležnih ili uopšte nisu procesuirana. Ima i najekstremnijih slučajeva, čak i javnosti već poznatih, kada je poslednja instanca, Vrhovni sud, u maratonskom sudskom procesu potpuno oslobodio okrivljenog prvostepene kazne doživotnog zatvora. U mnogim slučajevima, kada se zločin dogodi, društvo mora da reaguje da bi se donela meritorna odluka suda. Primer je poslednji slučaj sa kaznom doživotnog zatvora za ubicu pokojne Marigone Osmani, odnosno Dardana Krivaće. Trebalo je društvo i čitav narod da javno osudi zločin, da bi sud doneo meritornu presudu”, naveo je Kurti.

Kurti je podsetio na poslednji izveštaj UNDP-a Puls javnosti gde se navodi da su građani nezadovoljni radom pravosuđa.

“Prema izveštaju UNDP-a i USAID-a – Puls javnosti, objavljenom ove godine, dok je nivo zadovoljstva za Vladu porastao na preko 50%, za sudske i tužilačke organe, ovakav trend je i dalje nizak. Prema istom izveštaju, zadovoljstvo građana radom pravosudnog sistema – sudova i tužilaštva je samo 29%”, rekao je Kurti na sednici vlade.

Zbog toga je  kako je dalje naveo premijer Kosova, neophodna reforma u pravosuđu.

“Već pet meseci čekamo da Ustavni sud otvori put za sprovođenje reforme. Vreme prolazi, a vreme koje prolazi je izgubljeno vreme”, rekao je Kurti.

Na ovoj sednici Vlade doneto je nekoliko odluka, između ostalih i o preduzimanju odgovarajućih preventivnih i zaštitnih mera za zabranu ulaska dece u noćne klubove i druge slične prostore. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica