Kurti: Kosovo se priključilo Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini

„Vlada Kosova usvojila je danas odluku kojom se pridružuje zajedničkoj Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini”, napisao je na svom Fejsbuk profilu premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kako je naveo ova odluka usvojena je na 155. sednici Vlade Kosova koja je održana onlajn.

„Podrška i pomoć Ukrajini će se sprovoditi u skladu sa zakonodavstvom Kosova“.

Kurti dalje navodi da ova da odluka vlade “izražava bezrezervnu podršku hrabrim naporima Ukrajine da zaštiti svoje demokratske institucije od ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata“.

„Priključujući se ovoj Deklaraciji, Kosovo ponavlja da je obezbeđivanje pobede ukrajinskom narodu, kao i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine, od suštinskog značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire. Ruska nelegalna i ničim izazvana okupacija Ukrajine ostaje pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Dosadašnja cena, ljudskih života, ekonomske stagnacije i uništavanja životne sredine, bila je katastrofalna za ukrajinski narod“, napisao je Kurti.

Dodaje i da vlada pozdravlja napore Ukrajine u odbrani zajedničkih vrednosti, uključujući demokratiju, ljudska prava i svetski mir i stabilnost, i izrazio saučešće zbog gubitaka i patnji kroz koje prolaze ukrajinski narod.

Ocenio je da se posledice sukoba osećaju i izvan granica Ukrajine, a da Rusija pokušava da destabilizuje zapadni Balkan, uz pomoć svojih saveznika u regionu.

„Od prvog dana sukoba, Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod, bez rezerve. Odmah smo osudili invaziju i pridružili se sankcijama SAD i EU protiv Rusije. Takođe smo izrazili spremnost da prihvatimo do 5.000 izbeglica iz sukoba i poželeli dobrodošlicu 18 ukrajinskim novinarima na Kosovo, nudeći im sigurno mesto gde mogu da nastave svoju misiju da govore istinu vlasti“, napisao je Aljbin Kurti na svom Fejsbuk profilu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica