Kurti: Kosovo posvećeno postizanju sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Blinkenom razgovarano o dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije. Kurti je naglasio da je razgovarano i o dijalogu, kao i da je Kosovo posvećeno postizanju sporazuma usredsređenog na uzajamno priznanje.

„Zajedno sa predsednicom Osmani, u pratnji našeg ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama Iljirom Dugolijem, sastali smo se sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom“, rekao je Kurti.

„Sa sekretarom Blinkenom razgovarali smo o dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovoru na potrebe građana Republike. Istakli smo naše odlične bilateralne državne odnose i mogućnosti za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na komercijalnom planu sa više razmene. Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu. Članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta i kapaciteta Kosova doprinelo bi održivom miru i dugoročnoj stabilnosti celog regiona“, dodao je on.

Kurti je dodao da su na sastanku potvrdili da je Kosovo posvećena postizanju pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na uzajamno priznanje između Kosova i Srbije i da su se do sada konstruktivno i kreativno angažovali u procesu dijaloga.

„Odnosi između naših zemalja i naroda su trenutno jaki i istorijski duboki. Stojimo rame uz rame jer smo prijatelji, partneri i saveznici”, rekao je Kurti.

Izvor :
RTV KIM, Klan Kosova