Kurti: Kosovo nepokolebljivi pristalica demokratskih prava

Kosovski premijer Aljbin Kurti prisustvovao je u Bukureštu konferenciji i sastanaku lidera Partije evropskih socijalista pod sloganom „Zajedno stojimo – za našu Evropu!“.

“Dva meseca pre evropskih izbora, ovaj sastanak je bio veoma važan za mobilizaciju što većeg broja birača u suočavanju sa opasnostima koje prete demokratijama u Evropi od napora spoljnih i unutrašnjih sila koje imaju za cilj da oslabe Evropsku Uniju”, navodi se u saopštenju.

“Socijaldemokratija ima ideje i tradiciju da štiti i razvija i demokratiju i evropeizam, ali takođe ima rešenja i potencijal da se zajedno suoči sa tri glavna globalna izazova vremena: društvene nejednakosti , klimatske promene i bezbednosne pretnje”, naveo je Kurti tokom večere.

Kako se dodaje u saopštenju, on je izrazio uverenje da PES može da postane prva parlamentarna vlast u Briselu ako zajedno radimo na visokom učešću na izborima, čemu svakako doprinosi i naša emigracija.

Kurti je, kako je saopšteno, pozvao sve prisutne da mobilišu svoje predstavnike u Savetu Evrope za glasanje koje se očekuje 16. aprila u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope, kao novi ključni korak za članstvo Kosova u ovoj veoma važnoj evropskoj i međunarodnoj instituciji, za prava i pravdu.

Izvor :
Kim