Kurti: Kaznene mere Evropske unije nanele štetu Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas potvrdio da su kaznene mere EU nanele štetu Kosovu. On je, u intervju za RTV Slovenija rekao da je istina da zbog tih sankcija štete uglavnom ima poslovna zajednica, ali i „državne službe Kosova“.

Tako je odgovorio na pitanje šta je njegov odgovor na kritiku da će Kosovo zbog njegove „oštre politike na severu Kosova“ izgubiti i do 500 miliona evra iz evropskih IPA fondova“.

„Na primer, zamrznut je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili sa 69 odsto“, kazao je on i da su „u opasnosti zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova EU“.

„Sve ovo je prekinuto. Stoga bi uklanjanje ovih mera protiv Kosova bilo zaista dobrodošlo i pravedna odluka EU“, procenio je Kurti.

Odbio je odgovornost Kosova za pogoršanje stanja na severu Kosoova, pošto se tamo, kako je rekao, „borimo protiv nasilnih ekstremista koji su napali vojnike KFOR-a, kosovsku policiju i novinare“ i rekao da i tamo mora da funkcioniše vladavina prava.

„Veoma je važno da imamo i jedno i drugo: vladavinu prava, bez nasilnih ekstremista, i bezbednost i mir na drugoj strani“, kazao je on.

Naveo je da su „kosovski Srbi koji žive južno od Ibra, generalno dobro integrisani“ i da „imaju koristi od toga, dok Srbi na severu Kosova ne žive tako dobro jer nisu integrisani“.

Optužio je zvanični Beograd da čini sve da spreči integraciju Srba na severu Kosova.

„To nasilje iz Beograda mora da se završi i potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice, posebno EU“, kazao je Kurti.

Govorio je i o izborima u četiri severne opštine većinski nastanjene Srbima, što je bila jedna od četiri tačke dogovora Kosova i EU za smirivvanje stanja na severu Kosova.

„Vredno radim i sve pripremam za izbore koji će biti na jesen“ rekao je Kurti.

Izrazio je nadu da će Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, učestvovati na izborima, te dodao da je „za njihovo ubeđivanje potrebna pomoć međunarodne zajednice“.

„Ovi (albanski) predsednici opština su ovde jer je Srpska lista bojkotovala izbore. Prvo su napustili institucije, ali su potom odbili da učestvuju na izborima za gradonačelnika“, kazao je on i dodao da se nada da su se predomislili.

Kurti razgovarao sa Peters o članstvu Kosova u Partnerstvu za Otvorenu Upravu

Tokom boravka u glavnom gradu Estonije, premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, održao je sastanak i sa pomoćnom zamenicom Sekretaricom na dužnosti Stejt Departmenta SAD, Alison Piters.

Na sastanku se razgovaralo o članstvu Kosova u Partnerstvu za Otvorenu Upravu i mogućnostima saradnje sa američkim agencijama, kao što je USAID, u sprovođenju Nacionalnog Akcionog Plana za OGP, sa akcentom na prvi stub ovog plana, odnosno na digitalnu transformaciju, navodi se u saopštenju.

„Zahvaljujući Vladinoj pažnji o digitalnoj transformaciji, posebno uslugama e-uprave i digitalizaciji u obrazovanju, za koju se očekuje da će se u narednih pet godina pretvoriti u investiciji od 100 miliona evra, nastojimo da obezbedimo najpogodniju infrastrukturu za kompanije ovog sektora kako bi se što više razvili“, naveo je Kurti.

Govoreći o potencijalu Kosova u oblasti informacione tehnologije, premijer je istakao da je Kosovo prva na zapadnom Balkanu po indeksu IT konkurentnosti, prva u Evropi u Razvoju (Emerging Europe) po broju studenata u IT oblasti – za 100 hiljada stanovnika, a drugi za tehnološku infrastrukturu.

Osim toga, on je istakao i napredak u međunarodnim pokazateljima transparentnosti, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

I na ovom sastanku sa njim su bili ambasadorka Kosova u Estoniji Škendije Geci Šerifi, ministar Administracije Lokalne Samouprave Eljbert Krasnići i zamenik ministra Inostranih Poslova i Dijaspore Krešnik Ahmeti. U međuvremenu, pored pomoćne zamenice Sekretarice na dužnosti američkog Stejt Departmenta, Piterse, tu je bila i glavna pomoćna zamenica Sekretarica u Birou za Sajber Prostor i Digitalnu Politiku Stejt Departmenta, istovremeno i bivša američka ambasadorka na Kosovu, Dženifer Bakus.