Kurti i Rašić održali sastanak sa opštinskim zvaničnicima odeljenja za zajednice i povratak

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić sastali su se danas za opštinskim zvaničnicima odeljenja za zajednice i povratak kako bi razgovarali o daljoj saradnji, problemima i dostignućima u cilju poboljšanja uslova života pripadnika nevećinskih zajednica. U delu otvorenom za medije Rašić i Kurti uglavnom su govorili o dosadašnjoj budžetskoj podršci zajednicama. Nakon uvodnih izlaganja premijera i ministra sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata, a prisustvovali su predstavnici gotovo svih lokalnih odeljenja za zajednice i povratak.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se ovaj sastanak održava peti put zaredom i da je njegov cilj da opštinski službenici odeljenja za zajednice i povratak  podele probleme, ideje o mogućnosti za saradnju, kao i glavna dostugnuća postignuta za dobrobit građana navećinskih zajednica. U svom uvodnom izlaganju on je govorio o izdvojenim sredstvima Vlade Kosova za pripadnike nevećinskih zajednica.

“Mi nastojimo da povećamo podršku svim građanima. Ministarstvo administracije lokalne samouprave je izdvojilo million evra za infrastrukturne projekte. Posebno za zajednice. Radi se na projektima izgradnje puteva, trotoara i rasvete u Dečanima, Uroševcu, Novom Brdu, Peći i Prizrenu. Ministarstvo za prostorno planiranje i infrastrukturu takođe je identifikovalo 29 projekata, od kojih je 9 za puteve gde žive nevećinske zajednice. Zadovoljstvo mi je da sam ove godine bio u opštini Dragaš, kako bih posetio radove na projektu u vrednosti od osam miliona evra, koji povezuje sela gde žive pripadnici nevećinskih zajednica. Videli smo i druga pozitivna zbivanja na nivou opština kao što je priznavanje romskom jezika kao jezika u zvaničnoj upotrebi u Prizrenu, kao što je i u Gračanici”, rekao je Kurti.

Kurti je naveo i da vlada ima dobru saradnju sa gotovo svim opštinama kad su u pitanju projekti koji su se odnosili na dobrobit zajednica.

“Obezbedili smo dobru saradnju sa opštinama Ranilug, Gračanica i Severna Mitrovica kad je proces verifikacije diploma izdatih od strane Univerziteta u Severnoj Mitrovici u pitanju. Sa ovim verifikovanim diplomama građani Republike Kosovo koji su studirali na tom univerzitetu će imati mogućnost da se zaposle u institucijama Kosova. I od marta meseca za te mogućnosti apliciralno je 76 osoba. Kao bolji primer saradnje imamo i novu autobusku liniju iz Prištine u Kišnicu i Gračanicu, to je linija koja je juče otvorena. Ova linija omogućava studentima i radnicima da putuju i pruža otvorene puteve kako za saobraćaj tako i za bolju komunikaciju među gađanima, i opštinama, i zajednicama. Da bismo bili što bliže građanima dali smo prioritet i posetama na terenu”, naveo je Kurti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u popisu stanovništva, koji bi trebalo da počne 1. novembra.

“Sa informacijama koje će biti prikupljene tokom popisa mi ćemo imati mogućnosti kao država da planiramo realne potrebe našeg stanovništva. Da znamo koliko nam je škola potrebno, koliko kilometara puteva i gde da ulažemo u ekonomiju”, naveo je on.

Inače, svoje današnje izlaganje pred opštinskim zvaničnicima za zajednice i povratak Kurti je započeo a  i završio citirajući Tomasa Džefersona, jednog od, kako je rekao, očeva osnivača Sjedinjenih Američkih Država i trećeg predsednika SAD-a koji je tvrdio da je – najbolja vlada ona vlada koja je bliska narodu.

 “Da bi bili što bliže narodu potrebne su nam strukture i anagažovanje pojedinaca na lokalnom nivou. S toga smo zahvalni što vam imamo kao opštinske službenika odeljanja za zajednice i povratak blizu građana u našim opštinama.. Kao što sam rekao došao sam čujem od vas o vama i o našoj zemlji s toga smo ovde da pratimo savete Tomasa Džefersona kako bismo se zajedno angažovali da vlada bude što bliža narodu. Zahvaljujem vam se na komentarima i sugestijama i u prošlosti in a onima koji će doći da bismo postigli zajednički cilj kako bi mi bili najbolja moguća vlada”, naveo je Kurti.

I ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić govorio je o budžetu i projektima ovog ministarstva u proteklih godinu dana, koji su bili usmereni na pomoć i podršku nevećinskih zajednica na Kosovu. On je naglasio da će sa dodatnim fondovima i ministarstvo i vlada  biti bliži ljudima i da će doći do ekonomskog razvoja.

“Podsetiću vas da smo od samog početka godine još u februaru mesecu po prvi put objavili javni poziv za sve naše subvencije koje dajemo – za izgradnju kuća, renoviranje, građevinski materijač,  kuhinjski elementi, nameštaj… I po prvi put u istoriji ministarstva smo dostigli jedan visok nivo transparentnosti gde smo imali čak 3,500 aplikanata, što je po mom mišljenju opet neki svojevrstan rekord što se toga tiče. Ali ne samo to, mi smo u maju, početkom juna uspeli da uz punu podršku i pomoć premijera Kurtija takođe i gosopđe Redžepi obezbedimo jedan ekonomski fond koji se ticao ekonomskog razvoja, a koji je po mom skronom mišljenju unutar tog fonda od tri miliona kao pilot u ministarstvu koje je po prvi put radilo tako nešto, uspeli smo da se približimo građanima. O čemu je i premijer govorio”, naveo je Rašić i dodao da je otvoren za svaki vid razogova o problemima i preporukama zajednica, što je kako je rekao i cilj ovog sastanka.

Rašić je ovom prilikom predstavnike lokalnih kancelarija za zajednice i povratak pozvao da budu konstruktivniji i posvećeniji svom radu.

“U ovom momentu po mom viđanju stvari komunikacija ili identifikacija povratnika i sređivanje njihove neophodne dokumentacije za apliciranje u ministarstvu za zajednice i povratak nisu kompletirani. Odnosno bolje reći ne ide tempom kojim bih ja voleo da ide. Jedno od suštinskih, ali vrlo bitnih, možda i najbintijih je to da mi faktički nismo imali okupljanje opštinskih komisija za zajednice i povratak u smislu prihvatanja novih zahteva i njihovo odobravanje jedan duži vremenski period. Mi takođe sada po našem spisku imamo 215 aplikanata koji čekaju vašu reviziju odnosno vašu odluku i to je samo iz osam opština”, kazao je Rašić.

Nakon uvodnih izlaganja premijera Kurtija i ministra Rašić sastanak je nastavljen iza zavorenih vrata.  Ovaj događaj održan je u organizaciji Kancelarije za pitanja zajednica pri kabinetu premijera, a sastanku su prisustvovale i zamenica premijera Kosova za zajednice i ljudska prava Emilija Redžepi i savetnica premijera za zajednice Elizabet Goving. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica