Kurti i Konjufca: Hoćemo djalog, ali ne i modele koji smanjuju izvršnu vlast

Na Kosovu boravi delegacija Saveta američkih ambasadora. Njihovi predstavnici su se danas sastali sa kosovskim premijerom i predsednikom kosovske skupštine. Iako se uglavnom razgovaralo o saradnji i odnosima Kosova i SAD, prištinski zvaničnici su im tokom ovih susreta podcrtali da su posvećeni dijalogu sa Beogradom, ali i da ne prihvataju modele „koji ugrožavaju državu i slobodu građana Kosova“.

„Odnosi između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država protežu se na istorijsku, ekonomsku, bezbednosnu i odbrambenu sferu“, poručio je kosovski premijer nakon što je ugostio veću delegaciju Saveta američkih ambasdora.

Navodi da je ova zemlja ključni partner, prijatelj i saveznik sa kojim Kosovo sve više sarađuje.

Kurti se i ovoj delegaciji pohvalio, navodeći da je Kosovo ostvarilo ekonomski i demokratski napredak, a dok su mu, kako stoji u saopštenju, članovi Saveta ambasadora čestitali na postignutim rezultatima.

Kurti im kazao da četiri oblasti tretira kao prioritetne kada je budžet za 2023. godinu u pitanju – odbranu, prosvetu, poljoprivredu i zdravstvo.

On je ujedno članove delegacije upoznao sa najnovijim dešavanjima u odnosima između Beograda i Prištine, odnosno obavestio ih je o Osnovnom sporazumu i implementacionom planu koji su zaključeni u sklopu dijaloga.

Obavestio ih je i o, kako navodi, ponašanju i postupcima Srbije, ali i sa svojim stavovima i predlozima koje je izneo na prošlonedeljnom sastanku sa srpskim predsednikom.

Sa američkom delegacijom se ujedno sastao i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca.

Zahvalio se na doprinosu SAD-a razvoju Zapadnog Balkana, „sa posebnim akcentom na Kosovo“.

Konjufca je ocenio da je upravo Kosovo „najvažniji projekat međunarodnog faktora s kraja 20. veka“.

Ovaj projekat je, poručuje, rezultirao „zaustavljanjem genocida i popločao put ka nezavisnosti Kosova“.

„Međunarodna intervencija i nezavisnost Kosova nisu bili samo neophodni na nacionalnom nivou, već i suštinski uslov za mir i bezbednost u regionu i Evropi“, kazao im je Konjufca.

I on je sa delegacijom iz SAD-a razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Kaže da je kosovska vlada „izuzetno posvećena pronalaženju zajedničkog rešenja koje je u najboljem interesu obe zemlje i od kojeg će zemlje imati prosperitet na svim poljima“.

Sa druge strane, Konjufca je precizirao da Kosovo neće da prihvata modele „koji imaju za cilj ukidanje države i smanjenje izvršne vlasti na teritoriji Kosova“.

„Vlada Republike Kosovo je izuzetno posvećena dijalogu i pronalaženju najboljeg rešenja za građane obe države, ali ni pod kojim uslovima neće biti prihvaćeni modeli koji ugrožavaju državu i slobodu građana Kosova“, podcrtao je predsednik kosovske skupštine.

U saopštenju se dodaje da su članovi Saveta ambasadora ponovili kontinuitet podrške naroda i američke države Kosovu i njenim evroatlantskim aspiracijama.

Savet američkih ambasadora je udruženje američkih ambasadora sa ukupno 200 članova, koji su zajedno služili više od šest decenija i za vreme jedanaest predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Njihovu posetu Kosovu organizovao je Savet albanskih ambasadora, čiji su predstavnici takođe prisustvovali sastancima.

Izvor :
KoSSev