Kurti i Borelj izneli suprotne stavove o ZSO

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj izneli su suprotne stavove u vezi sa sporazumom Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu, evropski šef diplomatije je rekao da je čvrst u uspostavljanju Asocijacije, dok je šef vlade rekao da ovaj sporazum nije prošao test Ustavnog suda.

Povodom ovog stava, Borelj je rekao da ne može biti novog sastanka na visokom nivou u dijalogu, sve dok strane ne budu imale volju za konkretnim rezultatima.

„Nismo se još oglašavali, jasno smo stavili do znanja da su posle dva sastanka u ovoj godini preduslovi za naredni sastanak spremnost obe strane da se dogovore o konkretnim rezultatima, jer je besmisleno sazivati još jedan sastanak kada ti uslovi nisu ispunjeni. Koliko sam shvatio od Lajčaka, trenutno nema spremnosti, ali ne možemo da forsiramo strane… Ono što je rečeno na ovom sastanku je da je formiranje Zajednice srpskih opština deo briselskih sporazuma, ovaj ugovor je obavezan u dobroj veri od strane uključenih strana. Naravno da očekujemo da sve dogovore sprovodu obe strane“, rekao je on.

Ali Kurti je rekao da od 33 sporazuma sa Srbijom, dve trećine njih Srbija nije primenila.

„Postoje 33 sporazuma između Kosova i Srbije. Dve trećine Srbija nije sprovela, ali Srbija uvek zahteva sprovođenje samo jednog od njih, koji nije prošao test Ustavnog suda. Vreme je za dijalog kada su građani korisnici, a ne političari. Potreban nam je diplomatski karakter dijaloga kako bi ljudi imali koristi od njega“, rekao je on.

Uprkos ovom stavu, Borelj je ponovio premijeru Kurtiju potrebu za sprovođenjem Sporazuma o pridruživanju.

„Ne slažem se sa vama da je Ustavni sud onemogućio implementaciju Udruženja. Žao mi je, premijeru, ali moram stalno da tražim da sprovedete ovaj sporazum“, dodao je on.

Izvor :
RTK, RTK2