Kurti: Grčka se bliži priznavanju Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Grčka blizu priznavanja Kosova.

Kurti je u intervjuu za poljski medij „TVP World“ naglasio da Kosovo radi na svom diplomatskom planu da dobije priznanje od preostalih pet zemalja EU.

„Radili smo mnogo na diplomatskom planu, tako da se pridruže većini zemalja EU. Grčka je prva na listi zemalja koje su se približile priznavanju nezavisnosti Kosova“, rekao je Kurti.

On je naveo da je Kosovo u decembru prošle godine podnelo zahtev za prijem u Evropsku uniju uprkos činjenici da ga pet zemalja EU ne priznaje.

Kurti je dodao da želja Kosova da postane deo Evropske unije nije podstaknuta samo ličnim interesima, već da i samo Kosovo želi da doprinese EU.

„Mi to činimo za našu zemlju ispunjavajući vrednosti, standarde i principe, ali nam je u isto vreme potrebna pomoć Evropske unije. Naša inkluzivnost u EU ne služi samo našem interesu, jer želimo i da doprinesemo“, izjavio je Kurti.

On je takođe rekao da bi Kosovo, s obzirom na niske operativne troškove u smislu zakupa prostorija i radne snage, moglo da bude idealna destinacija za strane investitore.