Kurti: Da je osećala odgovornost za genocid Srbija bi priznala Kosovo

Obrtaćajući se poslanicima i gostima povodom 16. godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti, premijer Kosova je rekao da je Srbija osećala odgovornost „za genocid na Кosovu“, priznala bi nezavisnost Кosova već 17. februara 2008. godine.

Na svečanom govoru i Kurti je mnogo pažnje posevetio kritikovanju Srbije, pa je naveo i da “Srbija ide putem konfrontacije sa Кosovom”, naglasivši da su Albanci u Preševskoj dolini “najdiskriminisanija manjina u Evropi”.

„Nezavisnost je bila ostvarenje narodne težnje. Кosovo je prerano sazrelo otporom našeg naroda uzastopnim talasima invazija i genocida. Кosovo je postalo republika u Кačaniku i borilo se puškama OVК. Žrtvovanjem koje je podneo za ideju Republike, Кosovo je steklo simpatije demokratskih država koje su mu prešle na stranu 1999. godine. U 2008. nije bilo sumnje među ljudima iz međunarodne zajednice da li će Republika Кosovo doći”.

Srbiju je optužio da je htela da uguši ideju o državi Albanaca. “Svima nam je jasno da je država Srbija, u slučaju da bi se i najmanje osećala odgovornom za genocid na Кosovu, da je u njenoj politici preovladao razum, a ne šovinistički revanšizam, trebalo da prizna Кosovo već 2008. godine”, kazao je Kurti, navodeći pritom da Srbi imaju široka prava na Kosovu, za razliku od Albanaca u Preševskoj dolini.

Кurti je govorio i o odbijanju Srbije da potpiše osnovne sporazume, ali da je kako je rekao, izabrala da predstavlja terorizam.

„Ona nastavlja da odbija da potpiše francusko-nemački plan i nije potpisala osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Кosovom koji donosi dobro evropsko susedstvo. Umesto toga, ona je predstavljala terorizam (u Banjskoj). I tamo je sramno propalo pred junaštvom i profesionalizmom naše policije. Za odbranu naše Republike od napada koji finansira i režira Srbija, morali smo ponovo da damo mučeništvo. Afrim Bunjaku je dodat na ovu listu. Slava mučenicima, Republika vas ne zaboravlja”, poručio je on.

Izvor :
Kim, Koha