Kurti: Čestitam Srbima na hrabrosti da se pridruže policiji

Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti pozvao je međunarodnu zajednicu da glasnije osudi „pritisak Beograda na Srbe koji se integrišu na Kosovu“.

Kurti je čestitao mladim policajcima iz nevećinskih zajednica koji su nedavno postali deo Kosovske policije, posebno 46 Srba, čiju hrabrost je pohvalio.

On je kazao da su neprihvatljive kampanje linča protiv mladih srpskih policajaca koji su postali deo kosovske policije.

„Čestitam im na hrabrosti da budu deo policije, posebno 46 Srba. Kampanje linča su za nas neprihvatljive, iako su ih oni (novi srpski policajci) ignorisali. Oni su članovi koji vole svoju zemlju. Međunarodni faktor mora da osudi svaku kampanju linča, mora da bude glasan protiv kontinuiranih pritisaka Beograda protiv integracije Srba. Oni koji se integrišu žive bolje, to je činjenica. Oni koji se ne integrišu ostaju taoci politike Beograda“, rekao je Kurti na konferenciji za medije.

Početkom ove nedelje rad su počela 73 nova policajca iz nevećinskih zajednica, od kojih je 46 je iz srpske zajednice, 16 iz bošnjačke, osam iz zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, kao i troje Turaka, da bi ubrzo nakon toga na društvenim mrežama bila pokrenuta kampanja linča protiv Srba pripadnika kosovske policije.

„Logično da mere koje je EU uvela budu uklonjene“

Kurti je ocenio i da je logično da mere koje je Evropska unija uvela Kosovu budu uklonjene pre nego što dođe vreme za održavanje novih izbora u opštinama na severu Kosova.

„Spremamo se za vanredne izbore na severu i za ove mere koje su protiv nas preduzete i koje se zovu privremene i reverzibilne, naravno da očekujemo da budu uklonjene što je pre moguće i logično je da se to prethodno desi. To nije pitanje uslova, već logičnog poretka stvari koji kao prvi korak treba da ima implementaciju sporazuma Bisljimija i Lajčaka koji je realizovan u Bratislavi i stvara minimum normalnosti za vanredne izbore“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

On je dodao da generalno nije zadovoljan radom Tužilaštva, kada mu je postavljeno pitanje o oslobađanju Srba osumnjičenih za napade na novinare i vlasti na severu.

I zapadni ambasadori osudili kampanju protiv Srba u policiji

Ambasadori Nemačke i SAD u Prištini, kao i šef Euleksa, osudili su negativnu kampanju koja se vodi na društvenim mrežama protiv novih pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti.

Prvi čovek Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) Đovani Pjetro Barbano, poručio je da nije prihvatljiva bilo kakva vrsta zastrašivanja.

„Veoma sam zabrinut zbog medijskih izveštaja u vezi s pretećim porukama protiv novoraspoređenih kosovskih policajaca iz nevećinskih zajednica. Bilo kakva vrsta zastrašivanja je neprihvatljiva, i naglašavam važnost Kosovske policije da odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova“, naveo je šef Euleksa.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode naglasio je da kampanja protiv policajaca mora da prestane odmah.

„Ova kampanja zastrašivanja je apsolutno uznemirujuća. Trebalo bi odmah da prestane. Novi policajci iz bošnjačke, romske, srpske i turske manjinske zajednice, zaslužuju svu podršku posebno opština i građana u kojima su raspoređeni“, naveo je on.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer kazao je da su neprihvaljtive pretnje pojedincima koji „služe za bezbednost svih građana Kosova“.

„Pretnje i zastrašivanje pojedincima koji služe za bezbednost svih građana Kosova su potpuno neprihvatljive. Kosovska policija postoji da služi svim zajednicama na Kosovu i njen sastav treba da oslikava različitost Kosova“, naglasio je Hovenijer.