Kurti: Budno pratimo dešavanja u Ukrajini

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da se Kosovo ne plaši ruske agresije u Ukrajini, ali da je na oprezu, s obzirom na, kako je rekao, činjenicu da Srbija ima preko 40 vojnih baza u blizini granice sa Kosovom.

U intervjuu u četvrtak za švajcarsku televiziju Blick, Kurti je rekao da Kosovo na svojoj teritoriji ima NATO i EU, koji osiguravaju bezbednost za građane.

„Ne plašimo se, ali smo veoma budni. Srbija ima više od 40 vojnih baza na granici sa Kosovom. Ali imamo NATO, čak i ako nismo članica, a imamo i EU. Sa našim zapadnim partnerima gledamo u budućnost sa nadom“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik, Vladimir Putin, mogao bi da cilja neku drugu zemlju, osim Ukrajine, sa namerom da isforsira pregovore sa američkim predsednikom, Džoom Bajdenom, a ta zemlja mogla bi da bude na Balkanu, pošto je bliža Zapadu.

„Srbija i Rusija imaju veoma bliske veze. U 2012. godini između dve zemlje su se odigrale dve zajedničke vojne aktivnosti. Prošle godine ih je bilo sto. Srbija još uvek nije osudila aneksiju Krima, niti okupaciju Ukrajine. Ovome se dodaje i činjenica da bi despotski predsednik Putin mogao da odnese rat u drugu zemlju kako bi iznudio pregovore sa predsednikom Bajdenom. Balkan, još bliži Zapadu, mogao bi da bude njegova meta“, rekao je Kurti.

On je u ovom intervjuu govorio i o nameri Kosova da postane deo NATO-a i EU, dodajući da se snažno bori protiv korupcije da bi do toga došlo.

„Da bi se pridružila EU, zemlja mora da ima funkcionalnu demokratiju, slobodne medije i da nema korupciju. Međutim, Kosovo nije bilo baš uzor u tom pogledu. Od kada je naša vlada stupila na dužnost pre godinu dana, zaista smo bili uzor. Rasformirali smo 60 kriminalnih organizacija. Uhapsili smo 230 korumpiranih funkcionera. Borili smo se protiv organizovanog kriminala. Radna mesta i pravda koja funkcioniše su argumenti koji su nam omogućili da pobedimo na izborima od pre godinu dana. Od tada smo otvorili 24.000 novih radnih mesta. Dajemo sve od sebe da poboljšamo svoj imidž“, rekao je Kurti.

Kurti je naveo i da su u kontaktu sa pet zemalja EU koje još nisu priznale Kosovo i dodao da se preduzimaju veliki koraci da se to promeni.

Izvor :
RTK2, RTK