Kurti: Borba protiv korupcije uspeh; sporazum o izborima treba da bude između dve vlade

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je u prethodinih godinu dana jedan od najvećih uspeha Vlade na čijem je čelu, borba protiv kriminala i korupcije. Naveo je da je uhašeno 12.000 osoba, među kojima je 270 državnih funkcionera.

Prvih godinu dana rada Vlade na čijem je čelu Aljbin Kurti je opisao kao “365 dana zaokreta ka razvoju”. On je govoreći o rezultatima rada istakao borbu protiv kriminala i korupcije.

Zaplenjeno je više od tone narkotika, sprovdeno je 550 policijskih akcija, 1.102 racije, uništene su 54 kriminalne grupe i uhapšeno 12.000 ljudi, među kojima 270 državnih funkcionera. Bila je ovo i godina suvereniteta za Kosovo. Započeli smo primenu reciprociteta sa Srbijom na registarskim tablicama i u kontinuitetu identifikujemo druge oblasti reciprociteta. Dijalog sa Srbijom tretirali smo u skladu sa prioritetima građana i u pogledu našeg ustava i zakona“, rekao je Kurti.

Na pitanje Glasa Amerike zašto u prethodnih godinu dana rada nije obišao nijednu većinski srpsku opštinu, Kurti je naveo će to uraditi u drugoj godini svog mandata.

Ja nisam uspeo da posetim većinu kosovskih opština, ali ovo je druga godina kako su olakšani uslovi sa pandemijom i kada varijanta omikrona nije smrtna kao delta i kada je vakcijanacija veoma visoka, omogućiće nam da izađemo lakše na teren. Tako da će druga godina upravljanja biti godina izlaska na teren i posetiću i opštine sa većinskim srpskim stanovništvom”.

Kurti je naveo da ne pravi razliku između Srba, Albanaca i drugih zajednica i da je on premijer svih građana. Zatim se govoreći o specifičnim rezultatima rada koji se odnose na zajednice novinarima obratio na srpskom jeziku.

Vlada je odobrila program za zajednice, prvi put. Potom imamo udžbenike na jezicima zajednica, onda 150 000 evra stipendije za studente iz RAE ( Romi, Aškalije i Egipćani ) zajednice, 500 stipendija za njih. Potom regrutacija 100 mladih za praksu u javnim institucijama sa posebnim fokusom na manjinske zajednice. Objavljen je najveći albansko- srpski digitalni rečnik sa oko 40.000 reči i nešto što je veoma važno, program balkanskih studija na Filološkom fakultetu prištinskog univerziteta”, naveo je Kurti.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa održavanjem srpskih izbora na Kosovu 3.aprila Kurti je kazao da Vlada Kosova nije odlučila da se srpski izbori ne održe na Kosovu, kao i da o tome nije bilo dogovora između Kosova i Srbije.

Mi smo očekivali normalnu razmenu papira i njihovih zahteva, ali se to nije desilo. Evropska unija nije bila srećna činjenicom da nisam pristao da se sve zaključi unutar predložene prepiske između oficira za vezu. Ubeđen sam da sporazum treba da bude između Vlade Srbije i Vlade Kosova„, rekao je Kurti.

Kurti je pozvao Srbe na Kosovu da odustanu od protesta koji je najavljen za petak u pojedinim srpskim sredinama zbog nemogućnosti održavanja srpskih izbora na Kosovu.

Izvor :
Glas Amerike