Kurti: 74% domaćinstava nije obuhvaćeno poskupljenjem struje

Premijer Kosova Aljbin Kurti uoči sednice vlade, rekao je da 74% domaćinstava neće biti pogođeno povećanjem cene struje ili će to biti minimalno.

On je naglasio da je  samo u poslednja dva meseca Kosovo uvezlo 40 odsto struje što je, prema njegovim rečima, opterećenje za državni budžet.

„Za potrošnju do 800 kilovat sati neće biti povećanja. U slučaju potrošnje od 850 kilovat sati računanjem prosečnog odnosa 60-40 visoke i niske tarife, razlika između starog i novog računa biće minimalna. Sa 49,67 evra na 52,19 evra, povećanje od 5 odsto, odnosno 2,5 evra mesečno. U slučaju potrošnje od 1.000 kilovat sati, opet računajući prosečan odnos 60-40 visoke i niske tarife, razlika između starog i novog računa biće oko 17 odsto. Od 58,10 evra do 68,18 evra, odnosno 10 evra više mesečno za one koji troše 1000 megavata mesečno. Dok u slučaju potrošnje 1.200 kilovat sati mesečno, opet računajući odnos visoke i niske tarife 60-40, razlika između starog računa i onoga što će tada biti biće nešto veća. Sa 69,35 evra na 89,51 evro, povećanje od 29 odsto ili 20 evra. Prema našim podacima na osnovu prošlogodišnje potrošnje, 74 odsto domaćinstava tokom zime u proseku troši manje od 800 kilovata mesečno, što znači da zahvaljujući državnim subvencijama tokom hladnih meseci 74 odsto domaćinstava neće biti pogođeno poskupljenjem cene električne energije ili će biti minimalno pogođena. Tokom letnjih meseci 89,40 odsto potrošača u domaćinstvu u proseku troši manje od 800 kilovata mesečno. To znači da tokom vrelih meseci u proseku 89,40 odsto domaćinstava neće biti pogođeno povećanjem struje. Dok će 100 odsto porodica imati koristi od subvencionisanja prvih 800 kilovata koje potroše. Dok, s druge strane, za privredu neće biti povećanja cene struje u vreme kada cene mnogih proizvoda rastu. Na ovaj način želimo da izbegnemo rast cena bilo kog proizvoda i usluga“, rekao je on.

Kurti  je rekao da se ne očekuje da će se uvozne cene električne energije vratiti na prethodni nivo.

„Tokom zimskih meseci morali smo da uvozimo oko 40 odsto struje koju smo potrošili i po uvoznim cenama oko sedam puta skupljim od uobičajenih. Za samo jedan januarski dan platili smo 2,5 miliona evra za uvoz struje. U poslednja dva meseca smo subvencionisali potrošnju uvozom. Omogućili smo da imamo nesmetano snabdevanje strujom, tako da krizu koja je zahvatila nas kao državu građani ne osete […] Ovakav oblik subvencije je nedostupan i neodrživ za budžet naše države. Tokom ovih meseci ne očekuje se da će se uvozne cene električne energije vratiti na prethodne cifre. Ove godine moramo da nastavimo sa uvozom struje, tako da imamo skupu prazninu koju moramo da pokrijemo“, istakao je Kurti.

Odgovarajući na kritike, premijer je rekao da treba da se desi čudo i da kriza nestane ili da vlada u potpunosti subvencioniše uvoz, što je nemoguće. 

„Kada se traži da nema povećanja cene struje u trenutku kada trošimo više nego što proizvodimo i kada su uvozne cene veće nego inače, tražimo ili da država u potpunosti subvencioniše uvoz energenata, ili da kriza nekim čudom nestati, što je nemoguće. Od početka krize izdvojili smo 120 miliona evra“, zaključio je on.

Izvor :
RTK2, RTK