Ktitorska slava Pećke Patrijaršije

U Pećkoj Patrijaršiji se danas obeležava ktitorska slava ovog manastira Sveti Arsenije Sremac arhiepiskop srpski.

Liturgiju su pred oko stotinak vernika služili vikarni episkop patrijarha srpskog Jerotej, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i vladika Kirilo uz sasluženje monaha i sveštenstva iz Republike Srpske i eparhije raško-prizrenske. Među onima koji su došli da upriliče ovaj dan sestrinstvu Pećke Patrijaršije je i igumanija manastira Devič Anastasija.

Sestrinstvo Pećke Patrijaršije dočekalo je goste kojih je ove godine manje zbog mera protiv korona virusa.

Prisutni su zajedno sa sveštenstvom posekli slavski kolač.

Vikarni episkop Jerotej je u besedi preneo prisutnima blagoslove patrijarha srpskog Porfirija.

On je u ime patrijarha Porfirija čestitao slavu sestrinstvu Pećke patrijaršije, pozdrave episkopu Teodosiju, bogoslovima i vernom narodu koji ovde živi.

Slavski kolač je za narednu godinu uzela Jelena Arlov, ćerka predsednika odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorada Arlova.

Jelena Arlov je u izjavi za Radio Goraždevac kazala da se nada da će naredne godine i njen otac biti prisutan na obeležavanju slave.

Milorad Arlov je trebao da bude ovogodišnji domaćin slave, ali je u tome bio sprečen zbog zabrane da uđe na Kosovo.

On je nedavno dobio poziv igumanije Haritine da 10. novembra bude domaćin ktitorske slave Pećke Patrijaršije na dan Svetog Arsenija Sremca, ali je tada podsetio da je na snazi zabrana njegovog ulaska na Kosovo.

„Izuzetna čast i ponos da sam još prošle godine dobio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija da budem domaćin slave Pećke Patrijaršije, kolevke Srpske Pravoslavne Crkve“, rekao je tada Arlov.

Sveti Arsenije Sremac bio je drugi srpski arhiepiskop. Podigao je crkvu Svetih Apostola u Peći odredivši da umesto Žiče bude sedište Srpske pravoslavne crkve.

Izvor :
Radio Goraždevac