Krstovdan obeležen u hramovima SPC na Kosovu

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Vozdviženje Časnog krsta, praznik u narodu poznatiji kao Krstovdan. U hramovima i crkvama širom Kosova služena je liturgija.

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je iguman manastira Crna Reka, protosinđel Andrej, uz sasluženje sveštenstva parohije gračaničke i pojanje sestrinstva ovog manastira. Na današnji dan pronađen je Časni krst na kojem je razapet Isus Hrist.

“Danas naša sveta crkva slavi Časni krst Gospodnji i uspomenu na dva događaja koji su posvećeni Časnom krstu: prvi je događaj kada je Časni krst otet od strane persijske vojske i odnet u Persiju gde su Persijance našle mnoge teške i strašne nevolje i kasniji povratak Hristov pod vizantijskim carem Iraklijem, taj događaj slavimo danas i uspomenu kada je Časni krst pre toga pronađen za vreme Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Golgoti”, rekao je sveštenik Darko Marinković.

Za Krstovdan se posti.

“Imamo dva dana u sedmici koja su posvećena časnom krstu, ta dva dana su sreda i petak i oni se poste, tako i današnji dan Krstovdan, od nekolicine jednodnevnih postova kada se posti strogo, za one koji mogu da podnesu, koji su u činu sveštenici, monasi, oni koji ne mogu da izdrže, bitno je da ga otposte na bilo kakav način, samo da ne mrse danas i to je ono što je karakteristično za današnji dan”, kaže sveštenik Darko Marinković.

Vernici poštuju Krstovdan, odlaze do crkve, gde se mole za zdravlje ukućana.

“Dođem u manastir, pričestim se, uzmem naforu, pričestimo se i idem da se spremam za školu”, kaže Natalija Bogdanović.

“Posti se strogi post kući, dođem ovde pričestim se. Postim svaki post i sredu i petak. Mi smo iz Ugljara tamo idemo u crkvu Svetu Katarinu i Svetog Nikolu”, kaže Gordana Stakić.

“Krstovdan praznik, danas se ne jede crveno, treba da vodiš red o hrani i da ne uvrediš nikog… Posti se danas, postim”, kaže Verica Sekulić.

Sveštenik Darko Marinković ukazuje na pravila molitve kod pravoslavnih vernika.

“Ovo nije u našoj tradiciji (sklopivši ruke), naša tradicija je ovo prekrstivši se ‘u ime Oca i sina i Svetoga Duha – Amin’, to je jako bitno da napomenem i ovo što sam ja sada uradio to je nanošenje časnog krsta, to je isto jedan od načina na koji pravoslavni hrišćanin može sebi pomoći, ali pravilno nanošenje čelo, dva ramena i stomak”, kaže sveštenik Darko Marinković.

Prvo uzdizanje Časnog krsta dogodilo se 326. godine, i od tada je Časni krst stajao u srebrnom kovčegu u Hramu Hristovog Vaskrsenja koji je carica Jelena potom podigla na Golgoti. Zbog velikog značaja današnjeg praznika, Krstovdan je u pravoslavnom kalendaru označen crvenim slovom.

Izvor :
RTK2