Krasnići razrešio Upravljački tim nakon predstavljanja nacrta statuta za ZSO

Nakon jučerašnjeg predstavljanja nacrta statuta Zajednice srpskih opština u Briselu od strane Upravljačkog tima, ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), odlučio je isti da razreši.

Potvrda o razrešenju stigla je manje od 12 sati nakon potvrde da je ovaj Upravljački tim tokom sinoćnog sastanka na visokom nivou predstavio nacrt statuta.

Krasnići navodi da je prema nadležnostima koje su date Upravljačkom timu Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, ovaj tim sada bez statusa.

„Stoga sam danas, 3. maja 2023. godine, odlučio da razrešim članove ovog rukovodećeg tima, koji čine Danijela Vujičić, Jelena Belović, Igor Kalamar i Dejan Radojković“, poručio je Krasnići.

Na jučerašnjem susretu kosovskog premijera i srpskog predsednika u Briselu usvojena je Deklaracija o nestalima, što su prethodno najavili i evropski zvaničnici.

Potom je usledila rasprava o primeni nedavno dogovorenog Sporazuma o normalizaciji odnosa, tj. predstavljanje Nacrta statuta od strane upravljačkog tima za ZSO, za koji je nova predsednica ovog tima potvrdila da je on urađen još 2018. godine.

Nakon završenog sastanka šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, potvrdio je da se strane ne slažu oko mnogih pitanja u vezi sa ovim statutom, ali i saopštio da je on polazna tačka za dalje razgovore, te da su Vučić i Kurti učinili važan i simboličan korak ka uspostavljanju ZSO.

„Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da strane imaju različite poglede na prirodu zajednice opština [sa srpskom većinom]. Ali, čak i ako se nisu složile, složili su se da u bliskoj budućnosti započnu pregovore o statutu ove zajednice, uzimajući ovaj prvi nacrt kao polaznu tačku za diskusiju“, rekao je Borelj.

Za razliku od Borelja, srpski predsednik neposrednije tvrdi da se sinoć „došlo do zida“, i da mu je jasno da kosovske vlasti ne žele da se ZSO osnuje.

Kurti, nasuprot Vučiću, rekao je nakon sastanka da je nacrt koji je predstavljen na sastanku nespojiv sa kosovskim ustavom, da je u samom nacrtu vidna želja za Republikom Srpskom na Kosovu, te da je on izneo sopstveno viđenje člana 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa i to po ugledu na sporazum o normalizaciji koji Srbija već ima sa Hrvatskom.

Izvor :
Kossev