Krasnići o ZSO: Na Kosovu nema mesta za monoetničku instituciju

Izvor: Dukagjini (Tekst je izvorno preveden s albanskog; jučerašnje izdanje)

Krasnići: Na Kosovu nema mesta za monoetničku instituciju…

Ministar lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), izjasnio se protiv implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, nazivajući to pretnjom po multietnički karakter zemlje, piše Dukagjini.

Ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići izneo je svoj stav protiv implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. On to ocenjuje kao pretnju multietničkom duhu zemlje.

Krasnići je tokom intervjua u emisiji „Pet“ Dukagjini naglasio da na Kosovu nema mesta za monoetničke institucije, jer će one narušiti multietnički karakter društva i ustav Kosova.

„Čvrsto verujem da etničkim, monoetničkim institucijama nije mesto na Kosovu i da ne doprinose duhu ustava Kosova“, rekao je Krasnići.

ZSO blokira demokratske procese

On tvrdi da bi se takva institucija koristila za blokiranje demokratskih procesa i podrivanje prava drugih zajednica.

„I imam beskrajne primere kako se politička prava srpske zajednice koja su tu da služe samim kosovskim Srbima, kao i njihovim predstavnicima, koriste za blokiranje demokratskih procesa u zemlji. Imamo Zakon o lokalnoj samoupravi, veoma važan zakon, koji se ne može menjati jer srpski predstavnici u skupštini Kosova ne dolaze i ne glasaju za izmenu ovog zakona“, rekao je Krasnići.

Pored toga, Krasnići je nazvao međunarodne kritike na račun Vlade zbog njenih postupaka na severu zemlje nepravednim.

Krasnići je govorio i o izgradnji kuća na severu, skoro svih čiji su vlasnici Albanci, spaljenih tokom i posle rata, dok je nagovestio da će za treći poziv (za izgradnju) biti budžet od 4 miliona evra.

Izvor :
Dukagjini, Kossev