Krajem avgusta odluka o članstvu opštine S. Mitrovica u Asocijaciji kosovskih opština

Do kraja avgusta biće odlučeno o članstvu opštine Severna Mitrovica u Asocijaciji kosovskih opština (AKK), izjavio je izvršni direktor ove institucije, Sazan Ibrahimi.

On je kazao da je gradonačelnik ove opštine, Erden Atić od četiri severne opštine prvi izrazio interesovanje za članstvo u ovu Asocijaciju, dodajući da je na osnovu procedura prijava podneta i da se sada čeka razmatranje.

„Ovo će razmatrati vanredna skupština na osnovu statuta. Poziv se skupštini šalje mesec dana pre održavanja vanredne sednice. Juče sam prihvatio zahtev, podelio sam ga članovima Upravnog odbora AKK. Tu je i predsednik opštine Parteš, koji predstavlja srpske gradonačelnike. Razgovaramo o tome kada će biti organizovana vanredna skupština koja će se baviti zahtevom Severne Mitrovice. Nadamo se da će predsednik Asocijacije ovih dana uputiti poziv da se nastavi dalje. Do pre završetka avgusta meseca“, izjavio je Ibrahimi.

On je naveo da se AKK, kao nevladina organizacija, ne bavi politikom jer nije takav mehanizam, stoga i ne očekuje da će biti protivljenja članstvu Severne Mitrovice.

Ibrahimi napominje i da do sada nije bilo reakcija na prijavu ove opštine, ali je kazao da preko ove Asocijacije opštine mogu da imaju koristi od „međuopštinske saradnje i razmene iskustava“.

„Asocijacija nije politički mehanizam, dobrovoljna je, radi u ime opštine bez obzira na politike partije. Opštine cene dobre stvari. Gradonačelnik (Erden Atić) smatrao je prikladnim da podnese zahtev za međuopštinsku saradnju. U našim kolegijumima imamo učešće iz opštine Severna Mitrovica. Ne treba reagovati jer Asocijacija funkcioniše na osnovu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Do sada se nije desilo da se odustane od zahteva za članstvo. Ne verujem da će biti nekog jakog razloga da odustanu od Asocijacije“, dodao je Ibrahimi.

Izvor :
Koha, KoSSev