KP: Demonstranti pokazali nasilje, bili smo prinuđeni da koristimo ilegalna sredstva

Kosovska policija saopštila je da su demonstranti koji su se organizovano okupili ispred opštine Zvečan, „bili nasilni i bacili suzavac“, te pokušali da probiju kordon i nasilno uđu u objekte opštine, pa je policija „bila prinuđena da koristi ilegalna sredstva, poput spreja“, kako bi ih zaustavila. 

Policija je saopštila da se u Leposaviću, Zubin Potoku i u Zvečanu održavaju protesti, dok je ispred opštine Zvečan „pokušano da se pređe bezbednosni kordon kako bi se da nasilno ušlo u objekat“.

Kako su naveli, sprovođenje reda i javne bezbednosti, obezbeđivanje slobode kretanja kao i preduzimanje mera u skladu sa situacijom i dešavanjima na severu ostaće primarni zadaci kosovske policije.

„Danas je na severu zemlje upozoreno da se održavaju protesti, zbog toga se kosovska policija priznajući pravo na javna okupljanja kroz mirne proteste stara o održavaju javnog reda i mira, prema važećim zakonima“.

Dodaju da se protesti nastavljaju, te da njima upravlja kosovska policija koja istovremeno poziva građane na dodatnu pažnju i oprez, kao i da „ne nasedaju na provokacije, kakve god da su prirode“.

Izvor :
Kim