Kostić: Omalovažavanje profesora jedan od glavnih problema u obrazovnim institucijama

U 423.emisiji Slobodno srpski gostvovala je profesorka srpskog jezika i književnosti u prištinskoj gimnaziji sa sedištem u Lapljem Selu Ana Kostić. U intervjuu Budimiru Ničiću ona je rekla da je rad u prosveti lep i važan posao, ali da njene kolege koje rade u obrazovnim institucijama po srpskom sistemu na Kosovu imaju često velike probleme koji dolaze i od samih roditelja.

„Sreća, moram da kažem, da kod mene takvih slučajeva nema. Ima ekstrema, ima roditelja koji lažu u korist svoje dece što nikako ne bi smeli da rade. Dete ne ide u školu i oni lepo znaju, mi znamo da je to dete pobeglo iz škole, ali oni dođu i opravdaju taj čas. Ja sam jednom htela da testiram jednog roditelja. Sedela sam u kafeu jednom i videla sam učenika, za koga mi je majka rekla da je bolestan, da preko puta mene sedi i pije kafu. Pitala sam ženu otvoreno zašto to radi, slegla je ramenima, nije imala odgovor na to. Ja ne znam zašto se to radi, ne znam kome to ide u korist“, rekla je profesorka Kostić.

Takvi slučajevi jesu retki, ali su indikativni. Najveći problem je omalovažavanje profesorskog kadra, ali za to, po njenom mišljenju, nisu samo roditelji krivi, nego sistem, zbog čega će negativnih posledica tek biti.

„Ako je povećanje plata, mi dobijemo manje od ostalih ili s vremena na vreme kao neki drugi. Vidite to će sada postati problem. Uskoro neće imati profesora matematike. Kako stvari stoje neće imati ni profesora srpskog, da ne govorimo o fizici, hemiji, biologiji. Sve manje dece upisuje te fakultete, a to je upravo zbog toga“, upozorava Kostićeva.

Naročiti problem prosvetnim radnicima, koji je posebno izražen tokom pandemije koronavirusa, je korišćenje mobilnih telefona od strane dece na samim časovima.

„Sada je problem izboriti se sa roditeljima i sa zakonodavcima da se deci zabrani upotreba mobilnih telefona u toku nastave. Ne tokom odmora, oni mogu da ih koriste, ali tokom nastave, ne sme. Inače je to kažnjivo, jako kažnjivo, ali da bi se dete kaznilo procedura je toliko složena da je to zaista vrlo teško“, rekla je profesorka Ana Kostić gostujući u Slobodno srpski.

Izvor :
Slobodno srpski