Kosovsko MSP: Onemogućen prolazak kamiona i autobusa usled protesta u Srbiji kod Jarinja, Brnjaka i Merdara; Mediji: Kamiondžije blokirale puteve za kamione sa RKS

Foto: RTV KIM

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se večeras sa navodima da su na teritoriji Srbije blokirani putevi, odnosno da se onemogućava prolazak autobusa i kamiona u blizini Merdara, Jarinja i Brnjaka. Mediji u Beogradu, sa druge strane, javljaju da vozači srpskih kamiona na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo zbog blokade uvoza robe iz Srbije i podršku Srbima sa Kosova, ali i da se samo zabranjuje prolazak kamiona sa „RKS“ oznakama.

„Obaveštavamo vas da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova“, naveli su upravo iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

U međuvremenu su iz ovog ministastva naveli da su „demonstranti“ takođe blokirali i prolaz ka Brnjaku.

Oni ujedno tvrde da prolazak automobila „trenutno nije bezbedan“.

Ministarstvo je ujedno pozvalo građane da ne putuju kroz Srbiju, a one koji se već nalaze u Srbiji, da koriste prelaze Mutivode, Bela Zemlja, ili da krenu preko Severne Makedonije i Skoplja ka teritoriji Kosova.

Za dodatne informacije pozvali su građane da prate objave Kosovske policije, a s obzirom na to da je, kako navode, u opticaju „mnogo lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha“.

Sa druge strane, Novosti pišu da su vozači kamiona sa srpskim registarskim tablicama odlučili da blokiraju puteve zbog odluke Prištine o blokadi uvoza robe iz Srbije.

Novosti navode da su puteve blokirali vozači koji stoje već danima na Jarinju i Merdaru.

Oni su izašli iz kamiona, propuštaju automobile i autobuse ali, kako su potvrdili, neće propuštati kamione kosovskih registarskih oznaka, piše ovaj medij.

Naznačili su da su na putu ka Merdaru blokirali puteve kako zbog zabrane uvoza robe, ali i u znak podrške Srbima sa Kosova.

Novosti pišu da se na ovoj deonici naizmenično propuštaju putnička vozila.

RTV navodi da su na blokadi kod Kuršumlije, odnosno u mestu Rudare osim kamiondžija i meštani.

Izvor :
Kossev