Kosovsko ministarstvo suspendovalo poslovanje Klan Kosova. UNK: Nezabeleženo u novijoj istoriji. Gutierez: Sramota za Kurtija i njegovu vladu

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova saopštilo je da je pokrenulo krivičnu prijavu u Odeljenju za teška krivična dela Policije Kosova protiv Trgovinskog preduzeća „KLAN KOSOVA“ DOO, protiv odgovornih službenika u Agenciji za privredne registre kao i odgovornim licima privrednog društva, „zbog sumnje na zloupotrebu službenih dužnosti, kao i zloupotrebu privrednih ovlašćenja“.

Ovo Ministarstvo, odnosno kosovska Agencija za privredne registre, takođe je donela odluku da “suspenduje sertifikat o poslovanju  kompanije „KLAN KOSOVA“ DOO, do druge odluke”.

U odluci ove Agencije se između ostalog navodi da je ona doneta “na osnovu činjenice da je dana 14.06.2023. godine pokrenuta krivična prijava u Odeljenju za teška krivična dela Policije Kosova, sa tvrdnjom da se u poslovnim listovima za promenu vlasnika pojavljuje prebivalište Peć–Srbija i Đakovica–Srbija, a pošto nije dozvoljena registracija biznisa gde je prebivalište u suprotnosti sa osnovnim principima Ustava Republike Kosova”.

Reagovanje Klan Kosova

“Klan Kosova izražava zabrinutost povodom saopštenja Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine u popodnevnim časovima da pokrenuta krivična prijavu u Odeljenju za teška krivična dela Policije Republike Kosovo, protiv KLAN KOSOVA , i da se donosi odluka o onome što su nazvali „suspenzija poslovnog sertifikata”, navodi se u saopštenju Klan Kosova.

“O ovoj odluci Klan Kosova je obavestila ministarka Rozeta Hajdari oko 18 časova, ali do sada nije stigla zvanična odluka ministarstva. Klan Kosova nikada do danas nije imao bilo kakav kontakt ili akciju od bilo koje institucije Republike Kosovo u vezi sa pitanjima oko kojih je ministarstvo izazvalo sumnju. Klan Kosova nikada ranije nije imao priliku da državnim institucijama daje bilo kakva objašnjenja u vezi sa tvrdnjama ministarstva, koje su, prema njihovim rečima, proistekle iz spekulativnog članka sa onlajn portala, samo dan ranije”.

“Dok ne dobijemo dalje obaveštenje, smatramo da je ova akcija potpuno nepravedna, proizvoljna i sa autokratskim pretpostavkama, neutemeljena na zakonu, što u svakom slučaju predstavlja pokušaj zatvaranja medija, pokušaj narušavanja slobode medija i sloboda izražavanja”, piše između ostalog u saopštenju Klan Kosova.

Udruženje novinara Kosova: Nezabeleženo u novijoj istoriji

Udruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog obustave poslovnog sertifikata televizije Klan Kosova

“Udruženje novinara Kosova je duboko šokirano objavom Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine o obustavi licence za poslovanje privatne nacionalne televizije, Klan Kosova”.

“Udruženje novinara Kosova smatra akciju vlade premijera Aljbina Kurtija i Pokreta Vetevendosje nezabeleženim u novoj istoriji Kosova, i direktan pokušaj diktiranja i kontrole medijskog sadržaja Klan Kosova. Konkretno nas brine sudbina naših kolega novinara, snimatelja i drugih radnika Klan Kosova na koje će ova proizvoljna odluka direktno negativno uticati. Takođe smatramo da je ova odluka doneta da se pošalje poruka drugim medijima i da je neosporiv dokaz da sloboda i izražavanje medija nikada nisu bili ugroženiji nego što su trenutno”, navodi se između ostalog u saopštenju Udruženja novinara Kosova.

Rikardo Gutierez: Sramota za Aljbina Kurtija i njegovu vladu

Zbog “suspenzije” sertifikata o poslovanju Klan Kosova reagovao je i generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez.

“Danas je crni dan za Kosovo: Aktiviranjem državne cenzure protiv Klan Kosova, Kosovska vlada se ruga evropskim standardima slobode medija. Ovaj proizvoljni čin stavlja  Kosovo u tabor autoritarnih režima koji okreću leđa Evropskoj uniji i demokratskim vrednostima koje brani Savet Evrope. Tužan sam zbog mojih kosovskih prijatelja i Kosovskog civilnog društva. Ne zaslužuju takve prakse. Moja solidarnost ide kosovskim demokratima. Sramota za grobare slobode štampe i medijskog pluralizma. Sramota za Aljbina Kurtija i njegovu vladu”, napisao je Gutierez na Fejsbuku.

Izvor :
Medija centar Čaglavica