Kosovski zvaničnici: Podržavamo sve akcije koje će kazniti Rusiju

Kosovski zvaničnici najoštrije osuđuju vojnu agresiju i invaziju na Ukrajinu od strane Rusije koja „otvoreno otkriva rusku nameru da potkopa pravo Ukrajine da postoji kao slobodna, nezavisna i demokratka država“, navodi se u u zajedničkoj izjavi kosovskih lidera.

„Kosovo će blisko koordinirati svoje akcije sa slobodoljubivim državama regiona i strateškim evroatlantskim saveznicima, posebno sa SAD-om i EU, kako bi se snažno suprotstavila ruskom okupacionom ratu u Ukrajini i suočila sa posledicama koje mogu biti prouzrokovane agresijom Moskve u našem regionu preko prijateljskih država Rusije i nedržavnih aktera. Destabilizujuće tendencije Rusije prema regionu Zapadnog Balkana su već jasne i mi ćemo im se suprotstaviti zajedno sa našim saveznicima“, kažu kosovski zvaničnici.

Oštro osuđuju „vojnu agresiju i invaziju“ kao i priznanje Luganska i Donjecka od strane Rusije.

Oni izražavaju „bezrezervnu solidarnost“ i podršku Ukrajini i njenom narodu. Podržavajući, kako navode, neotuđivo pravo Ukrajine da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

„Sklonost diktatora Putina da se osvrne na slučaj Кosova i da povuče paralele su potpuno nestabilna, uvredljiva i pokušaji da se kamuflira nedostatak osnova i opravdanja za varvarski napad njegovih snaga“, dodaje se zajedničkoj izjavi.

„Кosovo u potpunosti podržava reakcije demokratskih država i međunarodnih organizacija i pridružuje im se u preduzimanju akcija i mera kojima se kažnjava agresija Rusije na Ukrajinu“, zaključuje kosovski zvaničnici.

Izvor :
RTV KIM