Kosovski sud potvrdio presudu Arsiću za ratni zločin, Kancelarija za KiM osuđuje

Vrhovni sud Kosova potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine, piše portal Kossev. Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je da to predstavlja „dokaz pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine“.

Arsić je u decembru prošle godine osuđen za nasilje protiv albanskog stanovništva u maju 1999. godine.

Slučaj se dogodio u naselju „Emšir“, a počinioci su prisilili žrtve da piju alkohol i pevaju srpske pesme. Usled nasilja koje su pretrpele, Osnovni sud je ocenio da žrtve J.Š i S.Š. pate i danas.

U međuvremenu, u saopštenju za javnost u sredu, Vrhovni sud je saopštio da je odbacio kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti.

„Vrhovni sud primećuje da su sudovi nižih instanci, posebno prvostepeni, sveobuhvatno pružili dovoljno obrazloženja za sve izvedene dokaze, a takođe i u pogledu zaštite osuđenog“, navodi se u saopštenju.

Stoga, kako je utvrdio prvostepeni sud u svojoj presudi i čiji je nalaz u potpunosti odobrio Vrhovni sud, „kostur optužnice se zasniva na iskazima oštećenih, odnosno svedoka S. i J.Š, stoga s pravom, Njihova svedočenja su bila odlučujući dokaz u ovom krivičnom predmetu“, dodaje se u saopštenju.

U presudi se dalje navodi da se iskazi svedoka ocenjuju u celosti kao verodostojni i dosledni dokazi, te da Vrhovni sud u potpunosti odobrava zaključke sudova nižih instanci.

Kancelarija za KiM: Presuda je dokaz pristrasnosti

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je potvrdu presude Nenadu Arsiću, okrivljenom za ratne zločine na Kosovu, kao „dokaz pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine“.

„Nedopustivo je i sramotno da se Srbima na Кosovu i Metohiji uskraćuje pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, bez čvrstog utemeljenja na dokazima, uz brojne povrede njihovih prava“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Prema njihovim rečima, ni Apelacioni sud, ni Vrhovni sud na Kosovu „nisu razmatrali stav Arsićeve odbrane“, koja je navela da su dvojica oštećenih u tom slučaju u svojim iskazima dali „potpuno različite verzije istog dogadjaja“.

U saopštenju se navodi i da Arsićev advokat priprema žalbu na presudu.

Izvor :
Kossev, N1