Kosovski MUP: Izbegavajte putovanja kroz Srbiju; prištinski mediji: Autobusi sa RKS zaustavljeni na prelazu Batrovci

Prištinki mediji ovog jutra izveštavaju o tome da je navodno od kasno sinoć stotine građana Kosova blokirano u Srbiji na prelazu sa Hrvatskom, te da im se ne dozvoljava da nastave putovanje. Kosovska ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova oglasili su se sa pozivom građanima da izbegavaju putovanja kroz Srbiju, takođe pominjući „samovoljno zaustavljanja građana Kosova“.

Više prištinskih medija izvestlo je ovog jutra pozivajući se na navode putnika, da je na prelazu ‘Batrovci’ između Srbije i Hrvatske sinoć zaustavljeno više autobusa sa kosovskim registarskim oznakama.

„Od 22.30 zarobljeni smo u neutralnoj zoni. Uzeli su nam lična dokumenta i smestili nas u neutralnu zonu, na prelaz sa Hrvatskom. Nema odgovora zašto, niti bilo kakve primedbe. Osim što nam govore da čekamo. Blokirani su samo građani koji imaju kosovsku ličnu kartu. Policija je ušla u autobus i uzela sve naše lične karte. Preko 1.000 putnika je zaglavljeno. Srpska policija se nije loše ponašala, ali nam poručuju da sačekamo. Bez naređenja iz Beograda ne možemo da donesemo odluku, rekli su nam”, rekao je navodno jedan od građana za Kohu.

Oglasio se i Fatmir Hadžoli (Haxholli) iz Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu.

Prema navodima prištinske Kohe, Hadžoli smatra da je zaustavljanje građana „osveta“ zbog sinoćnog glasanja u Parlemntarnoj skupštini u Strazburu kojim je predloženo učanjenje Kosova u S. Evrope.

Ovaj zvaničnik se, pišu dalje mediji, uputio ka prelazu Bratovci.

Kosovski MUP i MSP: Izbegavajte putovanja kroz Srbiju

Danas su se u zajedničkom saopštenju oglasila kosovska ministarstva spoljnijh i unutrašnjih poslova.

Iako nisu konkretno pomenuli prelaz Bratovci, oni su uputili savet građanima da ne putuju kroz teritoriju Srbije.

„Nakon nastale situacije na graničnim prelazima u Srbiji i samovoljnog zaustavljanja građana Kosova na graničnim prelazima, svi sunarodnici i građani koji su u pokretu treba po svaku cenu da izbegavaju prolazak kroz Srbiju“, navode.

Poručuju i da preduzimaju neophodne radnje, te da će građane obaveštavati o novim detaljima.

Ujedno mole putnike da „pažljivo prate napetu bezbednosnu situaciju“.

Poručuju građanima da se informišu preko Fejsbuk stranice Kosovske policije.

Sa druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije se do sada nije oglašavlo povodom navoda iz Prištine.

Izvor :
Kossev, Koha