Kosovski analitičari saglasni – Kurti neće odustati od reciprociteta

Prelazi na severu Kosova Jarinje i Brnjak već četiri dana su u blokadi, zbog toga što su Srbi blokirali puiteve koji vode do njih. Analitičari Nenad Radosavljević i Fadilj Ljepaja za Glas Amerike govore o tome – ko je odgovoran za trenutnu situaciju na severu Kosova i šta je rešenje problema, nastalog posle odluke kosovskih vlasti da uvede probne tablice za srpske registarske oznake.

Analitičar iz Leposavića Nenad Radosavljević smatra da su za trenutnu situaciju na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova najviše odgovorni oni koji su dijalog u Briselu preneli na najviši nivo, a zapostavili, kako je kazao, razgovore o životnim pitanjima, kao što je pitanje registarskih tablica.

“Aleksandar Vučić je takođe odgovoran koji se sa reciprocitetom u vezi sa slobodom kretanja saglasio, kao i sa ukidanjem srpskih tablica gradova na Kosovu, ali ne sme to da sprovede u delo zbog dolazećih izbora. Kriv je naravno, možda i najviše Aljbin Kurti, koji je pokrenuo policijsku akciju bez pokušaja da se razgovorom dođe do rešenja, a moguće je. I na kraju, kriva je Srpska lista koja se histerično oglasila sa ‘Vučiču pomagaj’, a onda pozatvarala institucije i restorane, ljude proterala na punkt i blokirala saobraćaj”, rekao je Radosavljević za Glas Amerike.

S druge strane, analitičar Fadilj Ljepaja za Glas Amerike kaže da najveću odgovornost za trenutnu situaciju na severu Kosova, snose prethodne kosovske vlade.

“Prethodne vlade su prihvatale nešto što nije trebalo da prihvate. Predhodne vlade su zapravo prvo pregovarale sa Srbijom na toj liniji što su oni imali cilj da se Srbi integrišu na Kosovo, a sve Srbe tretirale kao zapravo svoje građane i deo svoje politike. Jednostavno, sve se svodilo na to kako će stanje da se reguliše na Kosovu, a ne stanje između Kosova i Srbije”, kazao je Ljepaja.

Radosavljević smatra da vlada u Prištini neće odustati od reciprociteta za srpske registarske tablice.

“Mislim da će reciprocitet biti ostvaren. Malo je verovatno da će u skorije vreme biti ostvareno da RKS tablice slobodno ulaze u Srbiju, ali je sigurno da će reciprocitet u smislu probnih tablica za vozila iz Srbije biti uspostavljen, kao što je to recimo odavno uspostavljeno za RKS tablice koje ulaze sa Kosova u užu Srbiju”, smatra Radosavljević.

Sličnog je mišljenja i Ljepaja, koji veruje da Aljbin Kurti sigurno neće odustati od reciprociteta, jer on kako je kazao, nema mandat da popušta..

“Stvar je u tome što kosovska vlada ne može da bira. Niko ne može da prihvati neravnopravan odnos, ali srpska strana može da bira i srpskoj strani je ostavljena mogućnost da bira ravnopravnost u odnosima između Kosova i Srbije. To Vučić izbegava, on stvara krizu. Umesto da se razgovara o ravnopravnosti zapravo se razgovara o tome ko će da popusti, zašto je Kurti tvrdoglav i druge stvari. Mislim da gospodin Kurti nema mandat da popušta, nema mandat da razgovara o Kosovu sa Srbijom, nego ima mandat da sa Srbijom uspostavi nove i dobre odnose, kao i dugoročne odnose”, naveo je Ljepaja.

O eventualnom rešenju problema u vezi sa registarskim tablicama Glas Amerike je razgovarao i sa građanima Prištine i Gračanice.

Priština (Albanci)

“Rešenje je da on (Vučić, prim. nov) postupi onako kako je potpisao u Briselu, da prizna i prihvati. Dok Vučić ne prihvati, Kurti će biti tamo (na severu Kosova, prim. nov)”.

“Najbolje bi bilo da se ovo sredilo, da skinu zabranu Vučić i premijer Kosova i da se nastavi dalje”.

Gračanica (Srbi)

“Ništa se ne rešava nasiljem. Moraju i jedna i druga strana da shvate da se treća strana umešala. Ta treća strana mora da snosi odgovornost, jer ipak mi strepimo ovde od 1999. godine, nije to samo danas, dok međunarodna zajednica puni džepove i mirno spava”.

“Verovatno je jedno od rešenja nastavak pregovora prvenstveno i da se na taj neki način nađe rešenje za sve ovo”.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je u vezi sa pitanjem registarskih tablica pozvao, kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, sve strane da ovo pitanje reše kroz dijalog u interesu građana.

Tanin podseća da jednostrane akcije nose opasnost od eskalacije i da se moraju izbegavati u interesu mira i bezbednosti.

„Pozivam sve strane da pokažu odgovorno vođstvo i preduzmu trenutne korake ka izbegavanju tenzija kroz proces političkog dijaloga“, rekao je Tanin, navodi se saopštenju dostavljenom medijima.

Izvor :
Glas Amerike