Kosovska pozicija i opozicija oprečno o kapitalnim ulaganjima

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je bez oklevanja, podnoseći izveštaj skupštinskom odboru za ekonomiju, optužila opoziciju da ne glasa za međunarodne sporazume, zbog čega na Kosovu, prema njnim rečima, nema međunarodnih kapitalnih investicija.

„Kapitalna ulaganja u energetski sektor nisu vršila ministarstva, vlada, njih vrše javna ili privatna preduzeća. Što se tiče kapitalnih investicija koje su realizovane, u KEK-u je realizovan veoma važan projekat. Kapitalne investicije, posebno velike investicije u sektoru kao što je energetika, ne mogu se desiti preko noći, zato se pravi strategija pred projekte i sastavlja spisak projekata. Imajte na umu da za svaki od ovih projekata postoje duge faze, a većina njih je zasnovana na međunarodnim ugovorima. Vi nam, kao parlament i opozicija, niste pomogli u tom pogledu, pa ste bili prepreka od neglasanja sa međunarodnim ugovorima mesecima, do krađe važnih projekata“, rekla je ona.

Ova izjava ministarke Rizvanoli je usledila nakon što je predsedavajući skupštinske Komisije za ekonomiju Ferat Šalja kritikovao Vladu Kosova što ne ulaže u najvitalnije sektore, kao što su industrija i proizvodnja.

„Nisam video kapitalne investicije u javnim preduzećima. Ne smatram da možemo da razvijemo zemlju radeći bilo koji pilot projekat u Skupštini Kosova. Može da bude eksperimenata, ali šta to donosi ekonomskom razvoju. Nisam video kapitalna ulaganja u najvitalnije sektore države u industriji, preradi, proizvodnji, osim nacrta dokumenata. Konkretno, izrada katastra rudnih pojava rude. Razumem da je izrada katastra dobra, ali na kojoj naučnoj osnovi, prema kojim istraživanjima i ko kreira ovaj osnovni datum pojavljivanja hroma u masivu Šare“, naveo je Šalja.

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini smatra Vladu Kosova odgovornom jer nije uspela da napravi strategiju za poboljšanje poslovnog ambijenta.

„Pozicija okrivljuje opoziciju, opozicija okrivljuje poziciju i mogu da kažem da je to poslednji put. Neko mora da preuzme odgovornost jer je prošle godine došlo do pada i izvoza i potrošnje i na svakom poslovnom polju“, rekao je Šahini.

Neretko se nedostatak stranih investicija objašnjava političkom nestabilnošću. Ipak, predsednik Biznis kluba Slovenije na Kosovu Bajram Fuša smatra je problem u nedostatku međuinstitucionalne i komunikacije između poslovne zajednice i institucija. On ocenjuje i da je zbog dijaloga sa Srbijom zapostavljena ekonomija.

„Ostali delovi nam izmiču, jer da smo ekonomski jaki, bili bi jaki i u dijalogu, Kosovo bi postalo faktor. Tako da sada živimo u dijalogu, a Kosovo je ostalo kako je bilo“, rekao je Fuša.

Vladu Kosova je, inače, često na udaru kritika zbog nedostatka kapitalnih investicija i strateških investitora.

Izvor :
Kim, Ekonomija online