Kosovo: Zbog ptičjeg gripa uništeno mnogo živine

Širenje ptičjeg gripa zahvatilo je skoro ceo Balkan, rekao je službenik za informisanje kosovske Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači. Zbog toga je, prema njegovim rečima, samo tokom ove godine uništeno 120 hiljada komada peradi da bi se sprečilo širenje bolesti.

Tači je naglasio da se gde god postoje sumnje odmah šalju inspekcijski timovi koji uništavaju jata na svakoj farmi gde se bolest pojavila.

„Širenje ptičjeg gripa zahvatilo je skoro ceo Balkan. Radimo punim kapacitetom kako bismo imali što manje slučajeva širenja ove bolesti. Gde god postoje nedoumice, odmah šaljemo inspekcijske ekipe, uzimamo uzorke i testiramo u laboratoriji. Ns svakoj farmi koja je pozitivna, u skladu sa zakonom, sprovodimo brzu proceduru da sprečimo širenje ovog gripa. Tokom ove godine oko 120 hiljada komada peradi je uništeno da bi se sprečilo širenje bolesti“, rekao je on.

„Mi smo uspeli da držimo situaciju pod kontrolom na komercijalnim farmama gde postoji najveći broj ptica. Do sada imamo samo jednu komercijalnu farmu zahvaćenu gripom“, dodao je Tači.

Pored živine, od početka godine uništeno je oko 45 hiljada kilograma mesa i 100 hiljada litara mleka koje nije ispunjavalo zakonske uslove za potrošnju.