Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope

Kosovo je zvanično podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Ovu informaciju je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Želim da vas obavestim da je pre pet minuta Donika Gervala predala zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum, Vašingtonski. Brutalno su ga pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle desetogodišnjeg gaženja Briselskog, sada su pokazali Vašingtonski sporazum – rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na racionalan i odgovaran način pružimo odgovor“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, u skladu sa tim zakazao je za sutra u 11 sati Sednicu saveta za nacionalnu bezbednost.

„U narednim nedeljama daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, čuvamo svoju zemlju“, rekao je on.

Prethodno je Kosovska vlada održala elektronsku sednicu na kojoj je odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope.

Savet Evrope je međunarodna organizacija evropskih zemalja čije je sedište u Palati Evrope u Strazburu. Osnivački akt SE je Statut Saveta Evrope, potpisan u Londonu, 5. maja 1949. godine. SE ima preko 40 država članica (jedina evropska država koja nije članica SE je Belorusija) i 5 država koje imaju status posmatrača (Kanada, Sveta Stolica, Japan, Meksiko, SAD) i Izrael koji ima status posmatrača samo u Parlamentarnoj skupštini SE.

Sve države članice SE potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, sporazum čiji je cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Evropski sud za ljudska prava nadgleda primenu Konvencije u državama članicama. SE radi u bliskom partnerstvu sa Evropskom unijom i sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, kao i sa mnogim zemljama partnerima širom sveta.

Osnovni ciljevi Saveta Evrope su zaštita ljudskih prava, unapređenje demokratije i vladavine prava.

Izvor :
RTV KIM, Euronews, RTK