Kosovo: Očekuje se pooštravanje anti kovid mera

Zbog situacije sa pandemijom biće preispitane mere protiv kovida, potvrdio je kosovski ministar zdravlja Rifat Ljatifi. Kako je rekao, paziće se da nove mere omoguće da škole i privreda ostanu u funkciji.

Ljatifi je, nakon sastanka Komisije za koordinaciju i procenu epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 na Kosovu, pozvao građane na vakcinaciju, uveravajući ih da dostupnim vakcinama nije istekao rok.

„Naravno da će doći do promene mera, ove mere će biti proporcionalne razvoju i širenju kovida-19. Biće srazmerne potrebama dece u školama, da škole i privreda otvorene. Svako od nas treba da se vakciniše, svako dete treba da se vakciniše, oni koji su primili prvu vakcinu, treba da dobiju drugu i treću. Imamo dovoljno vakcina, našim vakcinama nije istekao rok trajanja, sve su regularne. Izuzetno važno da se vakcinišemo“, naglasio je on.

Ne iznoseći mnogo detalja o preporukama, Ljatifi je dodao da se može desiti da rad ugostiteljskih objekata bude dozvoljen samo do 22 časa. Preopruke će poslati Vladi Kosova tokom današnjeg dana ili sutra ujutru.

„Razgovarali smo o tome, vrlo je moguće da će se lokali zatvarati u 22.00 uveče. O tome ćemo svi zajedno odlučiti“, rekao je on.

Očekivana revizija mera protiv kovida će se dogoditi zbog velikog i naglog porasta broja zaraženih.

Podsetimo, juče je u albanskim sredinama registrovano više od dve hiljade pozitivnih na koronavirus. Procenjuje se da na Kosovu trenutno ima više od sedam hiljada aktivnih slučajeva.

Izvor :
Kosova Press, Kim