Na Kosovu obeležene 22 godine od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države

Povodom 22. godišnjice od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države Udruženje „Prijatelji Amerike“ organizovalo je u Prištini nekoliko aktivnosti u čast žrtvama terorističkog napada. Najpre su prištinski vatrogasci aktivirali signale i rotacije na pet minuta i postavili novu američku zastavu pored statue Bila Klintona. Potom je počasna garda kosovske policije spustila američku zastavu na pola koplja. Takođe su zapaljene i sveće ispred natpisa imena žrtava.

Predsednik Udruženja „Prijatelji Amerike“ Agim Redžepi rekao je da ovim aktivnostima žele da pošalju poruku zahvalnosti Sjedinjenim Američkim Državama.

„Na ovaj način smo želeli da pošaljemo poruku, pre svega američkom narodu i institucijama da građani Kosova ne zaboravljaju postupke i očekujemo njihovu podršku u budućnosti”, rekao je Redžepi.

Redžepi je zatražilo podršku Sjedinjnih Američkih Država i lobiranje za priznanje nezavisnosti Kosova.

„Znamo da ste uradili mnogo na ekonomskom, političkom i vojnom planu, ali u ime naroda tražimo da učinite još više i naterate pet zemalja koje nisu priznale da priznaju državu Kosovo”, dodao je Redžepi.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je u svojoj objavi na fejsbuku povodom 22.  godišnjice od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države da je ovaj događaj zauvek promenio tok istorije.

„Danas, zajedno sa našim američkim saveznicima, sećamo se 3.000 žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države, dok potvrđujemo naše svakodnevne napore u odbrani slobode i demokratije, vrednosti koje definišu naše prijateljstvo i trajno partnerstvo“ navela je Osmani.

Počast žrtvama napada u Sjedinjenim Američkim Državama pred spomen-pločom „Kosovo pamti“ odali su i premijer Kosova Aljbin Kurti, zamenica premijera Donika Gervala i zamenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Alison Grunder.  

Izvor :
Medija centar Čaglavica