Kosovo obeležava godišnjicu nezavisnosti

Na današnji dan pre 16 godina Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije usvajanjem deklaracije u Skupštini Kosova.

Ovaj dan će na Kosovu biti obeležen brojnim ceremonijama. Lideri Kosova su od samog jutra vrlo aktivni. Najpre je održana sednica Vlade, a potom su najviši zvaničnici Kosova podigli zastavu u dvorištu Vlade.

„Danas obeležavamo najveće istorijsko dostignuće našeg naroda. Ovih 16 godina naše države, Кosovo je napravilo važan korak napred. Želim da čestitam svim građanima koji su dali vredan doprinos ovom danu, viziji arhitekte nezavisnosti Ibrahima Rugove, hrabrosti porodice Jašari i svim vojnicima OVК. Slava onima koji su dali svoje živote za zemlju u kojoj uživamo“, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani prilikom podizanja zastave.

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je na sednici Vlade rekao da godišnjice pružaju prilike za retrospektivu i razmišljanja.

„Danas Кosovo slavi 16. godišnjicu. Ove godine obeležavamo još dve godišnjice. 26. godišnjica epopeje OVК i 25. godišnjica našeg oslobođenja od okupacije Srbije. Godišnjice poput ovih pružaju pogodne prilike za retrospektivna razmišljanja koja obično nemamo vremena da uradimo tokom drugih dana u godini, kada smo zauzeti svakodnevnim hitnim situacijama sa kojima se moramo suočiti. Odakle smo došli, gde smo i kuda idemo? Ovo su pitanja koja svi postavljamo. Naši odgovori ne znače da moraju da se slažu jedni sa drugima. Dolazimo iz oslobodilačke bitke antikolonijalnog karaktera koja vuče korene iz albanske nacionalne renesanse. Nastanak naše Republike je u oslobodilačkom ratu i vekovnom pokretu otpora. Кosovo ima primer ljudske topline i zbog toga poštuje nasleđe nacionalne renesanse. Preživjeli smo genocid s kraja 20. vijeka, nakon rata smo obnovili svoje domove”, rekao je Kurti.

U okviru obeležavanja godišnjice nezavisnosti, lideri Kosova odali su počast nestalim licima koji se nalazi ispred Skupštine Kosova. Odaje se i počast bivšem predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, Ademu Demaćiju, Ademu Jašariju u Prekazu, te heroinama Kosova, kao i policajcima i deci koja su izgubila živote.

U podne je predviđena svečana sednica Skupštine Kosova, međutim, ove godine je izostala parada policije i Kosovskih bezbednosnih snaga koja se poslednjih godina održavala u glavnoj prištinskoj ulici.

Kao i svake godine tako i ove na godišnjicu, instalacija New born menja svoj izgled. Ove godine New born slavi slobodu kretanja, odnosno putovanje bez viza koje je za građane Kosova počelo od nove godine.

Na slovima su prikazane evropske prestonice Pariz, Berlin, Rim…

Inače, Priština je pred godišnjicu proglašenja nezavisnosti okićena kosovskim ali i albanskim zastavama.

Izvor :
Kim