“Kosovo može na Olimpijadu, ali kosovski Srbi ne mogu na referendum”

Referendumu o ustavnim promenama u Republici Srbiji zakazan je za 16. januar. Glasački listići već su odštampani, a građanima će biti postavljeno pitanje: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a oni će moći će da zaokruže dve opcije „da“ ili „ne“. Još uvek nije definitivno potvrđeno da li će ovu opciju moći da iskoriste i Srbi koji žive na Kosovu. Aljbin Kurti kaže – ne.

Republička izborna komisija 3. januara objavila je da je ukupan broj glasača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama 6.510.233, ali bez saznanja da li će se glasati i na Kosovu, što je potvrdio predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević.

Kosovski premijer Aljbin Kurti krajem prošle godine izjavio je da “neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova”.

“Ne možete zabraniti ljudima da se izjašnjavaju bez obzira koliko to vama odgovaralo ili ne”, smatra novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

“Ovo je prvi veliki šok ove vrste za kosovske Srbe jer im je faktički i praktično pokazano da ne mogu da biraju, glasaju, odlučuju i da ne mogu da svojom voljom nešto biraju ili se opredeljuju za bilo kakvu opciju. Kada je sve ovo sa kosovskim sistemom počinjalo svi su govorili u međunarodnoj zajednici `vaša dokumenta će važiti, vaša prava će biti ista, vaše slobode će biti iste, vi ćete biti ravnopravni u svemu`. Danas posle svega pokazuje se da mi nismo ravnopravni uopšte, da nemamo ni minimum prava, a minimalo pravo je da se kao slobodan čovek odlučujete hoćete li nešto ili nećete”.

Rakočević napominje da je ovo još jedan paradoks prema srpskoj zajednici na Kosovu.

“Kosovo može da učestvuje na Olimpijskim igrama, ali kosovski Srbi ne mogu da učestvuju na referendum koje raspisuje njihova država. To je čudesni paradoks i u tom paradoksu se odvija naš život, zato je sada vrlo važno da se pronađe kreativno rešenje kako bismo ovu frustraciju, poslednju u nizu, ali vrlo jaku i značajnu za naš opstanak i razvoj prevazišli”, kazao je Rakočević za RTV Kim.

Izjavu kosovskog premijera da neće dozvoliti održavanje referenduma politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović, ocenjuje kao još jednu provokaciju.

“Nažalost, u ovom trenutku su i nož i pogača u rukama prištinskih vlasti, a jedini ko bi mogao to da promeni jeste međunarodna zajednica, ali oni očigledno nemaju snage, volje ili prosto ne žele. Kurti se može ponašati kao gospodar situacije zbog toga što mu to u velikoj meri dozvoljava međunarodna zajednica što činjenjem, što nečinjenjem ili pasivnim prihvatanjem njegovih stavova”, rekao je on.

Predsednik Progresivno demokratske stranke (PDS) Nenad Rašić podseća da su prethodnih godina predstavnici vlasti Kosova od misije OEBS tražili podršku za organizovanje glasanja za izbore koje je raspisivala Srbija, te da bi to trebalo da učine ponovo. Međutim…

„Znajući stavove premijera Kurtija, stavove vlade, takav jedan poziv od strane institucija Kosova prema OEBS-u, po mom mišljenju, neće otići. Bez odobrenja, bez zahteva u tehničkom smislu od strane vlade Kosova ka OEBS-u do referenduma verovatno neće ni doći“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će postavitipitanje međunarodnoj zajednici i svima koji podržavaju manje ili više nezavisnost Kosova, hoće li tako reagovati ukoliko Srbi na Kosovu prestanu da učestvuju na njihovim izborima. Još uvek nije poznato da li je pitanje upućeno i kakav je odgovor predsednik Srbije dobio.

“Međunarodna zajednica mora da se suoči sa svojim propalim projektom koji se zove Kosovo i mora konačno da na svom propalom projektu zadrži minimum dostojanstva i prava kakva građani odakle ta međunarodna zajednica dolazi, imaju. Šta koga briga kako ko glasa na određenom referendumu, ovde su stvari postavljene tako da vam se uzmu osnovna prava i da se ne dogodi ono što svi očekujemo: potpuna normalizacija našeg života, povratak u gradove, sklanjenje besmislenih granica i zidova oko nas, i omogućavanje kosovskim Srbima i svim da prodišu kao normalni ljudi u demokratskom sistemu”, zaključio je Rakočević.

Rašić ne veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahtevao od međunarodne zajednice na Kosovu da organizuje referendum. „Zna i on sam kako to ide, ali kao i u većini slučajeva on improvizuje samo kako bi na određeni način pokušavao da dezavuiše građane koji veruju, bar jedna deo, u ono što pričaju predstavnici državnih organa Republike Srbije“.

Na pitanje da li će međunarodna zajednica samostalno reagovati, ako od nje to ne traže ni kosovski, ni srpski organi vlasti, Nenad Rašić kaže:

„Naravno da neće reagovati. U ovom slučaju ja nisam ni čuo, ni video, iako sam imao priliku da se sretnem sa nekima od njih, da je iko pomenuio referendum. Prema tome, međunarodna zajednica odnosno organ na koji se referiše predsednik Vučić je, ili klinički mrtav ili se pravi da je mrtav“.

Sa druge strane, Đorđe Vukadinović je mišljenja da je u prethodnom periodu bilo mnogo gorih i drastičnijih jednostranih akata i poteza Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini, te da su i oni prolazili bez jasne i ozbiljne osude međunarodne zajednice.

“Plašim se da za Beograd nema dobrog poteza, da je stavljen pred svršen čin i da će biti prinuđen da proguta još jedno poniženje. Možda se još nešto desi u narednim danima, ja bi bilo prijatno iznenađen kada bi se našlo neko rešenje, ali samim tim da mi deset dana pred referendum prizivamo rešenja koja bi omogućila građanima Republike Srbije sa Kosova i Metohije da glasaju već govori o teškom položaju, da ne kažem ćorsokaku u kojem se našla srpska politika. Uz nesumnjivu osudu jednostranih poteza Prištine i svega onoga što radi Aljbin Kurti moramo konstatovati da se tu Beograd nije snašao dobro”, zaključio je Vukadinović.

Rašić smatra da bi pravni stručnjaci trebalo da se pozabave pitanjem da li bi ishod referenduma bio validan pošto na Kosovu, koje je po ustavu deo teritorije Srbije, neće moći da se glasa. On je uveren da bi se ponovo ustanovilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši ustav. On je podsetio da na Kosovu poslednjih godina nema organizacije lokalnih izbora po srpskom sistemu, te da svi to prećutkuju.

RTV Kim uputila je pitanja Kancelariji za Kosovo i Metohiju, da li će na Kosovu biti održan referendum i da li je Kancelarija zatražila od predstavnika kosovske vlade i međunarodne organizacije da omoguće njegovo održavanje, međutim do objavljivanja ove vesti odgovor nismo dobili.

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Umesto na referendum, opozicija na protestu

Deo srpske opozicije za 16. januar, umesto glasanja na referendumu za izmenu Ustava Srbije, najavljuje održavanje protestnešetnje u znak sećanja na Olivera Ivanovića, lidera opozicione građanske incijative „Sloboda, demokratija, pravda“ sa Kosova, koji je ubijen na taj dan pre četiri godine a njegova smrt još uvek nije rasvetljena.

Kako je najavio predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović protest će biti održan u podne, na Andrićevom vencu, a potom će učesnici krenuti u šetnju trasom do Crkve svetog Marka i zapaliti sveće.

Izvor :
RTV KIM