Kosovo ćuti na navode Vučića o sporazumu o energetici na severu

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) nije potvrdila, ali ni demantovala navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića od 10. juna, da će uskoro biti gotov sporazum o energetici, odnosno oko distribucije struje u opštinama na severu Kosova, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

“Pitanje struje na severu zemlje je predmet razgovora Kosova i Srbije od početka dijaloga. Svaki postignuti dogovor promenio bi situaciju na bolje“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol KEDS-a Viktor Bužalja.

Sa druge strane, Vučić je naveo da je ostalo da se usaglase samo tehniči detalji i da će rezultata biti narednih dana.

Iz Vlade Kosova niko još uvek nije komentarisao navode srpskog predsednika.

Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije od 2013. godine upravlja turski konzorcijum “Ćalik-Limak”.

KEDS ima ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

Kosovo i Srbija su postigli sporazum o energetici 2013. godine, ali on još uvek nije realizovan na terenu.

Građani koji žive u četiri opštine na severu Kosova, od 1999. godine ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Iz Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT) navode da su gubici samo za 2021. godinu dostigli iznos od 40 miliona evra.

Od 1999. do 2017. godine, dug za sever Kosova su paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto.

Međutim, nakon brojnih žalbi, Apelacioni sud je krajem 2017. godine odlučio da suspenduje ovu praksu jer je bila nezakonita. Tu odluku je potom potvrdio i Ustavni sud Kosova.

Trenutno račune za utrošenu energiju na severu Kosova plaća KOSTT, odnosno Vlada Kosova.

Izvor :
RTV KIM, RadioSlobodna Evropa