Korona i dalje među nama

Tokom protekle nedelje, u periodu od 8. do 14. januara, u Srbiji su registrovana 6.492 novozaražena, a od kovida-19 je preminulo još 40 lica. U većinski albanskim sredinama na Kosovu registrovana su još 53 novoobolela, a preminulih nije bilo.

U poređenju sa sredinom ili početkom decembra prošle godine, situacija se pogoršala,

pre svega kada se radi o broju novozaraženih.

U Srbiji za sada nema zvanične potvrde o prisustvu kraken soja koronavirusa, ali se očekuje da će uskoro biti registrovan, rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ta informacija je došla u nedelji u kojoj je u Srbiji ponovo na dnevnom nivou registrovano više od hiljadu novozaraženih. Ipak, krajem nedelje su se te cifre ponovo spustile na trocifrene: 914 (petak), odnosno 757 (subota, 14.01).

Trenutno je hospitalizovano 278, a na respiratorima je 16 osoba.

Što se večinski albanskih sredina na Kosovu tiče trenutno je, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, aktivno 65 slučajeva kovida-19, dok je samo jedno lice hospitalizovano.

Evropska agencija zadužena za epidemije je ocenila da bi vrlo zarazan podsoj omikrona XBB.1.5, koji se brzo širi među slučajevima kovida-19 u SAD, trebalo da postane dominantan u Evropi za mesec ili dva.

Iako je taj podsoj, prvi put detektovan u SAD-u u oktobru 2022, najzarazniji vektor novog koronavirusa do sada, on predstavlja „slab rizik za ukupnu populaciju“, prema najnovijoj proceni Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Međutim, rizik je ipak „umeren do visok“ za „osetljive osobe kao što su stariji, nevakcinisani ili ljudi sa slabim imunitetom“, smatraju u ovoj evropskoj agenciji čije je sedište u Stokholmu.

Izvor :
Kim