Konjufca: Termin ’’prisilno nestali’’ biće u deklaraciji

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da će prema informacijama kojima raspolaže, u sporazumu Kosova i Srbije biti korišćen termin „prisilno nestao“, kao što se koristi u međunarodnim konvencijama.

Konjufca je istakao da je Srbija nastojala da izbegne takve termine.

„Kosovo je ovo postiglo. Srbija je uvek pokušavala da koristi drugačiju terminologiju da izbegne odgovornost koju ima za sve one koji su prisilno nestali”, rekao je Konjufca nakon odavanja počasti u spomen kompleksu poginulima u masakru u Rezali.

U utorak u Briselu na trilateralnom sastanku zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija, specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i direktora Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Petra Petkovića, u okviru osnovnog sporazuma Kosovo-Srbija, između ostalog, razgovarano je i o sporazumu o nestalim licima.

Petković je rekao da su usaglašeni tekst deklaracije za nestala lica, ali da, prema njegovim rečima, nije prihvaćen termin koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o prisilnom nestanku.

„Ovo se ne može drugačije doživeti nego kao nepravda. U godinama 1998-1999, dok je narod doživljavao sav taj genocid, stradanja i masakre, niko nije mislio da ćemo 24 godine kasnije mi biti ti koji će morati da se pravdamo da nismo zločinci i agresori, ali je bila Srbija sa svim onim vojnicima i policajcima, koji su ubijali nevine ljude, starce, žene i decu, ne štedeći ih, samo zato što su bili Albanci. Zato ćemo se stalno sećati onih koji su pali za Kosovo i za našu slobodu, ali, kao što vidite, sloboda još nije ispunjena jer ima svoje izazove, a jedan od njih je i onaj sa kojim se suočavamo u Hagu“, naglasio je Konjufca.

Izvor :
Kim, Koha