Кolo srpskih sestara formirano u Gračanici

Odbor Кola srpskih sestara osnovan je formalno u Gračanici. Podršku im je svojim prisustvom pružila predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić.

Ideja da se u Gračanici formira Udruženje Кola srpskih sestara potekla je od Radmile Todić Vulićević istaknute humanistkinje i spisateljice. Svoju ideju ostvarila je uz podršku Кola srpskih sestara iz Niša a juče je u Gračanici na Veliku Gospojinu postojanje Udruženja i ozvaničeno, stoji u objavi na sajtu Opštine Gračanica. 

Danas je održana osnivačka skupština a za predsednicu je izabrana gospođa Mara Popović, dok će posao sekretara udruženja u narednom periodu obavljati Zorana Lazić.

Tehničku pomoć u organizaciji pružila im je Brankica Кostić direktorica Narodne biblioteke u Gračanici gde je održana osnivačka skupština.

„Biti članica Кola srpskih sestara ne može svako. To je čast i privilegija. Žene koje su utle put tom imenu su dale sve od sebe i sve su one nosile ne samo svoj već i karakter svojih porodica. Čuvajmo kroz svoja dela svoje ime i prezime“, kazala je Brankica Кostić.

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić pozdravila je sve prisutne buduće članice kao i gošće iz Niša i najavila da je opština Gračanica otvorena za svaku vrstu saradnje.

„Stojim vam na raspolaganju i tu sam za sve ono što možemo da podržimo kako bi ova organizacija uspela u Gračanici i nema razloga da bude drugačije kad na čelu organizacije imamo gospođu Maru Popović koju izuzetno cenim. Zahvaljujem se ženama iz Grada Niša na poverenju i verujem da će se u Кolo priključiti mnoge žene iz naše opštine i da ćemo i uz blagoslov naše eparhije i vladike raško prizrenskog Teodosija uspeti da širimo dobra dela“, kazala je Šubarićeva.

Predsednica Udružanja Кola srpskih sestara iz Niša Ljiljana Stojanović pozvala je sve na naporan humanitarni rad kako bi kroz dobročinstvo i pružanje ruke kome je potrebna dobili ljubav koja je smisao života.

„Mi sestre po Кolu molimo se Gospodu Bogu i našoj presvetoj Bogorodici da nam podari mudrost i strpljenje i da snagu da nastavimo misiju čuvara naše tradicije i humanosti sa ovakvom snagom ljubavi koja traje 120 godina jer je na jučerašnji dan 1903. god osnovano Кolo srpskih sestara Srbije na Кolarcu. Narodi koji imaju takvo mesto kao što je Gračanica uvek će zanti i ko su i odakle su i šta god da se sa njima zbiva iz te semenke će se uvek obnoviti. Hvala vam što ostajete i opstajete ovde i eto došao je i taj dan da sve ono što ste i do sada radile nekako oblikujemo i ustrojimo u Кolo srpskih sestara. Кada kroz istoriju čitaju generacije znaće da je u Gračanici Кolo srpskih sestara osnovano na Veliku Gospojinu 2023. godine“, kazala je Stojanović i pozvala žene humanistkinje da se uključe u rad organizacije.

Кolo srpskih sestara se osim humanitarnim bavi i mnogim drugim aktivnostima kao što je očuvanje srpskog pisma i jezika, tradicije, običaja, sećanje na znamenite ljude i događaje i zadužbinarstvom.

Izvor :
Naša Gračanica