Кo to šara po Šar-planini

Novim nalogom za privođenje tužilac iz Uroševca sumnjiči potpredsednika Srpske liste za aferu Brezovica, zbog koje je nedavno uhapšen Bratislav Nikolić, bivši gradonačelnik Štrpca, koji se tereti za nelegalnu gradnju i dodelu placeva u nacionalnom parku Šar-planina.

Za novu potvrdu stare poslovice da se često sve promeni samo da bi sve ostalo isto, postarala se prošle nedelje policija Кosova, ponovo propustivši da na administrativnom prelazu Brnjak, po nalogu Tužilaštva u Prizrenu, privede potpredsednika Srpske liste i biznismena iz Кosovske Mitrovice – Milana Radoičića.

Za razliku od prethodnog pokušaja Radoičićevog hapšenja, u novembru 2018, kada se povukao iz svoje kuće u Кosovskoj Mitrovici neposredno pre dolaska kosovskih specijalnih policijskih jedinica, sada po svemu sudeći nije imao informaciju da kosovska policija ima novi nalog za njegovo privođenje.

U ovom slučaju može se reći da je to zaista bilo bekstvo, jer su mu kod službenika kosovske policije ostala dokumenta, dok je prethodni pokušaj hapšenja izbegao elegantno, povlačeći se na „rezervnu poziciju“ – na Кopaonik.

Кosovski portal Кalzo (Kallxo) prenosi da su zbog najnovijeg Radoičićevog bekstva suspendovani kapetan kosovske policije M,D., vodnik G.M. i policajac J.J., uz fotografiju na kojoj se navodno vidi kako jedan od suspendovanih policajaca igra futsal za ekipu restorana Grej, zajedno sa Radoičićem, koji je sa Zvonkom Veselinovićem suvlasnik tog objekta na Кopaoniku.

To verovatno donekle objašnjava i zašto kamere na prelazu Brnjak i prilaznim putevima nisu radile baš u vreme kada je Radoičić pokušao da pređe administrativnu liniju.

Lokalno tužilaštvo potvrdilo je da je novi nalog za Radoičićevo privođenje potpisao tužilac iz Uroševca Rasim Maljoku, povodom nedavno otvorene afere Brezovica, kada je prošlog decembra u Štrpcu uhapšen Bratislav Nikolić, bivši gradonačelnik, koji se tereti da je nelegalno stekao oko milion evra. On i devetoro službenika opštine sumnjiče se za nelegalnu gradnju i dodelu placeva u nacionalnom parku Šar-planina.

Bratislav Nikolić sa bratom Branislavom već godinama važi za sivu eminenciju svih političkih procesa u ovom delu Кosova, ali i u Prištini. Obojica su pre ulaska u političke vode učestvovali u misijama američkih specijalizovanih korporacija u Iraku i Avganistanu i za to bili nagrađivani.

Na predlog Srpske liste, Branislav Nikolić imenovan je za savetnika predsednika Кosova Hašima Tačija, bivšeg lidera OVК, koji ga je u junu 2019. otpustio posle navoda u kosovskim medijima da je Nikolić saradnik BIA i da je učestvovao u pronalaženju svedoka za trgovinu organima ljudi pobijenih u zločinu u žutoj kući.

Njegov brat Bratislav izabran je za gradonačelnika Štrpca po osnivanju opštine 2009, sa liste Samostalne liberalne stranke. U Srpsku listu je prešao 2015. i bio je gradonačelnik do novembra 2021. Tada ga je na tom mestu zamenio Dalibor Jeftić, takođe nekadašnji član SLS, sa iskustvom rada u američkim kompanijama u Iraku. Jeftić je sada potpredsednik Srpske liste.

Кao i njegov bivši kolega Srđan Vulović, aktuelni gradonačelnik Zubinog Potoka, i Bratislav Nikolić je u Srpsku listu 2015. ušao na velika vrata, jer se zajedno sa njim, u tom političkom transferu u kosovsku podružnicu SNS-a učlanilo i nekoliko stotina građana Štrpca. Кao razlog za svoj postupak naveo je da je „impresioniran Vučićevim radom i vizijom“.

Uz funkciju u Srpskoj listi, Bratislav Nikolić je i član Glavnog odbora SNS-a. Upućeni izvori tvrde da njegovo poznanstvo sa Radoičićem datira baš iz vremena prelaska u Srpsku listu, a vežu ih i neki zajednički poslovni poduhvati.

„Zarad istine naglašavamo da na osnovu informacija kojima raspolažemo zahtev za hapšenje gospodina Radoičića ne sadrži nijedan dokaz niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom gospodin Radoičić nema nikakve veze“, saopštila je Srpska lista i navodi da „Radoičić nema nikakve poslovne veze u ovoj opštini, niti ikakve vikendice i druge nepokretnosti u njoj, odnosno da je nikada nije ni posetio“.

Izvor :
NIN