Klokot: Odšteta za svinjsku kugu nedovoljna

Klokot, mesto koje je decenijama bilo poznato kao poljoprivredni centar, suočava se sa izazovima nakon što je prošle godine zadesila epidemija svinjske kuge. Ovo selo na Kosovu, koje je nekada imalo brojne farme svinja, sada se bori sa posledicama koje je ovaj virus ostavio na svojoj putanji.

Farma porodice Cvetković iz Klokota bila je prva na udaru afričke kuge svinja koja je pogodila Kosovsko Pomoravlje, ali i čitav region. Po nalogu Kosovske veterinarske inspekcije, nad životinjama sa farme je izvršena eutanazija, pokupljeni ostaci životinja i dalji postupak je sproveden u skladu sa stručnom praksom i propisima.

Nikola Cvetković, jedan od farmera iz Klokota, izrazio je svoje razočaranje nad naknadom koju su dobili od vlasti. “To je petina ili šestina prave štete. Ništa, uglavnom da kupimo par svinja, dve tri svinje, ali kad dozvole iz Kosovskih institucija”, rekao je Cvetković.

Pored toga, farmeri se suočavaju i sa zabranom obnavljanja svojih farmi sve dok vlasti ne daju zeleno svetlo. “Čekamo dopis iz ministarstva, iz agencije za veterinu, za sada ništa. Prošle nedelje smo imali sastanak u opštini, rekli su da još uvek ne bi smeli da vratimo stočni fond, i da i dalje postoji kuga… uglavnom ništa, za sada ništa”, dodao je Cvetković.

U Klokotu je tokom leta prošle godine oduzeto i eutanizirano više od hiljadu svinja. Većini je isplaćeno neko obeštećenje, ali farmeri smatraju da to nije dovoljno, odnosno da odšteta nije adekvatna. U međuvremenu je cena svinjskog mesa na tržištu duplo skočila, pa se tako prasići, na primer, prodaju I za pet evra po kilogramu.

Izvor :
Puls