Kimberli Vest imenovana na dužnost Specijalizovane tužiteljke

Kimberli Vest , bivša savezna tužiteljka u SAD s velikim iskustvom u domaćim i međunarodnim krivičnim istragama je imenovana na dužnost Specijalizovanog tužioca nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije.

Vest je treća Specijalizovana tužiteljka, nasledivši na toj poziciji Džeka Smita koji je napustio Specijalizovano tužilaštvo (ST) u novembru 2022. godine kako bi preuzeo dužnost Specijalnog istražitelja u Sjedinjenim Državama.

„Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu“, rekla je Kimberli Vest i dodala:

„Sa zadovoljstvom se pridružujem ST i nastavljam njegov rad“.

Kimberli Vest dolazi u ST iz Advokatske firme Aškroft iz Bostona, država Masačusets, gde je bila partner od 2019. godine radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala. Pre dolaska u tu firmu, Vest je radila kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

Kimberli Vest je takođe bila šefica Kancelarije za krivična dela u Javnom tužilaštvu države Masačusets od 2015. do 2019. godine. Na toj dužnosti je vodila tim od više od 120 istražitelja i tužilaca koji su radili na širokom spektru slučajeva finansijskih prevara, javne korupcije, trgovine narkoticima, ilegalnog kockanja i trgovine ljudima, kao i na žalbenim postupcima i na podršci oštećenim licima i svedocima.

„Vest je došla u Javno tužilaštvo iz Saveznog javnog tužilaštva za distrikt Masačusetsa, gde je radila na mestu Pomoćnika javnog tužioca u Odeljenju za prevare u vezi zdravstvene zaštite u trajanju od dve godine, te u Odeljenju za nacionalnu bezbednost u trajanju od šest godina. Kimberli Vest se pridružila Odeljenju za nacionalnu bezbednost 4 nakon terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine“, navode iz Kancelarije specijalnog tužilaštva.

„U periodu od pet godina, od 2008. do 2013. godine, gospođa Vest je radila kao tužiteljka na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde je bila deo tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu. Takođe je bila deo tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična dela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta“, dodaju.

Vest ima zvanje magistra prava stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Safolk u Masačusetsu, te je član advokatske komore Masačusetsa. Takođe ima prvostepenu univerzitetsku diplomu Bostonskog koledža u Masačusetsu.

Specijalizovani tužilac Džek Smit je bio na dužnosti specijalnog tužioca od 2018. do 2022. godine, Dejvid Švendimen od 2016. do 2018. godine. Aleks Vajting, koji je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostaje u toj ulozi dok Vest ne preuzme dužnost.

Izvor :
Medija centar Čaglavica