KFOR: Smanjenje policije na severu odgovornost kosovskih institucija

KFOR je saopštio da će po pitanju daljeg smanjenja prisustva policije u opštinama na severu Kosova biti u koordinaciji sa kosovskom policijom i da je, prema poslednjem dogovoru, to odgovornost kosovskih institucija, prenosi Gazeta ekspres.

Moguće smanjenje policije na severu odgovornost je institucija na Kosovu i zasnovano je na procesu dijaloga Prištine i Beograda o deeskalaciji i normalizaciji odnosa, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Dodaje se da su jedinice KFOR-a potpuno opremljene i spremne da se suoče sa svakom situacijom.

Iz KFOR-a navode da nastavljaju da sprovode mandat dobijen od UN na nepristrasan način, kako bi osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

U srpskim opštinama na severu Kosova za 25 odsto smanjeno je prisustvo policije na osnovu sporazuma postignutog početkom ove nedelje između zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija i predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Prema tom sporazumu, Kosovska policija će redovno sprovoditi zajedničke bezbednosne procene sa Euleksom i KFOR-om, kako bi procenila mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije, prenosi Kosovo onlajn.

Izvor :
FoNet