KFOR: Povređeno ukupno 30 vojnika

Broj ranjenih pripadnika KFOR-a tokom jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja u opštini Zvečan je 30, saopšteno je medijima iz ove misije NATO-a. 

Od toga, 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta je zadobilo višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava. Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja, a njihove povrede nisu opasne po život.

Podsetimo, KFOR je sinoć saopštio da je povređeno „oko 25“ pripadnika ove misije. Istu tvrdnju su ponovili i na pitanje Kim radija o navodima predsednika Srbije da je povređen 41 vojnik.

Iz KFOR-a je saopšteno da komandant general-major Anđelo Mikele Ristuća, lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povređeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

„Da se izbegnu sukobi između strana i rizik od eskalacije, mirovne snage KFOR-a sprečile su pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obe strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju, umesto da se kriju iza lažnih narativa“, navodi se u saopštenju KFOR-a dostavljenom medijima.

Zaključuje se da će KFOR nastaviti da preduzima sve neophodne mere da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine.

Izvor :
Kim