KFOR osudio jučerašnje napada na novinare u Leposaviću

KFOR snažno osuđuje napade na novinare na severu Kosova ukazujući da su sloboda štampe i sloboda izražavanja osnovne vrednosti koje svi moraju poštovati.

’’Pozivamo sve strane da se uzdrže od daljeg nasilja ili akcija koje mogu dovesti do dalje eskalacije i da osiguraju da mediji mogu bezbedno da obavljaju svoj osnovni posao“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su još jednom na to da su posle incidenata od 29. maja, kada je, kako navode, „veliki broj mirovnih snaga KFOR-a povređen u ničim izazvanim napadima“, trupe KFOR-a raspoređene oko zgrada opština na severu kako bi sprečile dalje sukobe. KFOR ostaje treći odgovorni u lancu bezbednosti na Kosovu, a Kosovska policija odgovorna za obezbeđivanje vladavine prava širom Kosova, takođe ponavljaju.

’’KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat nepristrasno, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, i u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao jedini put napred. Takođe, komandant KFOR-a je u redovnom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, Misije EU za vladavinu prava (EULEKS), OEBS-a i diplomatske zajednice“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Kim